Alina Țurcanu este o tânără a cărei poveste legată de voluntariat a început acum cinci ani. Între timp, tânăra spune că a devenit dependentă de această activitate, mai cu seamă a devenit o tentație de la care nu se poate abține. Implicată fiind în mai multe proiecte, tânăra ne-a relatat că este profund marcată de implicare și spirit civic, iar de curând, a descoperit o rețea europeană de tineri din țările Parteneriatului Estic și statele membre ale UE, din care a început să facă parte.
Alina ne-a povestit că odată ce te aventurezi în această activitate de voluntariat, nu te mai poți opri. Cel puțin așa s-a întâmplat în cazul ei.
„Am înțeles că atunci când intri în cercuri de oameni interesanți de prin diferite ONG-uri, nu te mai poți opri. Și uite așa, verificam zi de zi rubrica Oportunități de la #diez pentru a pescui încă o șansă de a cunoaște lume care aspiră la aceleași idealuri. În același mod, i-am descoperit pe Tinerii Ambasadori Europeni – o rețea europeană dinamică de tineri din țările Parteneriatului Estic și din Statele Membre ale UE.”
Tânăra ne-a povestit și despre procesul de înscriere care a fost un pic mai complex, dar asta n-a speriat-o deloc, ba din contra, a devenit mult mai curioasă. Prin urmare, Alina a trecut printr-un șir de etape până a devenit parte a echipei Tinerilor Ambasadori Europeni.
„Procesul de înregistrare a fost unul complex. Cei interesați trebuie să aibă un nivel bun de cunoaștere a limbii engleze și să fie dornici de a afla mai multe despre Parteneriatul Estic și UE, pentru a putea ulterior să comunice cetățenilor despre oportunitățile oferite de acestea, precum Erasmus+, Școala europeană din Georgia, burse de studiu și alte proiecte prin care tinerii pot să se dezvolte. La rândul meu, a trebuit să completez un dosar, să susțin un test scurt și să particip la un interviu cu Punctul focal național din Moldova.”
Toată această experiență a inițiativei Tinerilor Ambasadori Europeni a ajutat-o pe Alina să înțeleagă conceptele despre care știa anterior foarte vag. Împreună cu ceilalți membri, ea a avut șansa să călătorească în mai multe raioane din Republica Moldova și să se simtă în largul său, pentru că în fiecare părticică a țării se găseau adolescenți cu care împărtășea aceleași viziuni. În aceste deplasări Alina le vorbea tinerilor despre oportunitățile și valorile promovate de UE, despre cum ar putea fi ei cei care transmit aceste valori și le canalizează în visuri nobile.
„Primordial pentru timpurile noastre e și scopul inițiativei – de a avea un impact asupra combaterii dezinformării”
De asemenea, Alina a ținut să menționeze că grație acestei inițiative a izbutit să înțeleagă cum ar putea produce o schimbare pentru a reduce poluarea mediului, iar prin prisma unui workshop într-un liceu din Capitală a încercat cu echipa să le comunice fetelor despre solidaritatea feminină.
„Primordial pentru timpurile noastre ar fi și scopul inițiativei – de a avea un impact asupra combaterii dezinformării. Poate nu conștientizăm prea mult, dar tot mai multă lume înghite știri false și propagandă politică. De aceea, Tinerii Ambasadori Europeni din toate țările au avut parte de un training oferit de experți în domeniu, așa cum sunt cei de la EU4DisInfo. Ulterior, aceeași temă a fost abordată într-un workshop online pentru tinerii din Moldova, organizat de către echipa de aici. Tot ce povestesc e frumos și ne vorbește despre niște principii fundamentale în viață și, de fapt, despre principiile promovate de Uniunea Europeană.”
„Având în vedere modul tinerilor de a petrece timpul pe rețelele sociale, am încercat să avem un impact prin metode adaptate situației de pandemie”
Chiar dacă COVID-ul s-a arătat a fi un „oaspete” deloc binevenit, Alina spune că pandemia nu oprește ca lucrurile valoroase să funcționeze mai departe. De aceea, lucrul organizației a trecut în mare parte online.
„Având în vedere modul tinerilor de a petrece timpul pe rețele de socializare, am încercat să avem un impact prin metode adaptate situației de pandemie, adică prin provocări, quiz-uri și postări pe Instagram”, menționează tânăra.
Mai presus de toate, Alina este ferm convinsă că inițiativa va continua să producă schimbări, iar subiectele abordate de echipele EU4Youth, EU4Economy, EU4HumanRights și EU4Environment vor continua să fie relevante pentru societatea noastră și să ofere soluții pentru problemele deja existente.
Inițiativa Tinerii Ambasadori Europeni (YEAs) este o rețea europeană de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și statele membre ale UE. Ei lucrează împreună pentru a spori gradul de conștientizare a cooperării UE în regiune, precum și pentru a contribui la dezvoltarea politicilor de tineret, dar și pentru a crea un viitor mai bun.
Vrei să devii un Tânăr Ambasador European, dar nu știi cum să te înscrii?
Poți deveni parte a inițiativei dacă:
# ești cetățean(ă) al (a) unuia dintre statele membre ale UE sau al (a) uneia dintre cele șase țări partenere din est;
# ai vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani;
# ai un nivel bun de cunoaștere a limbii engleze;
# ești interesat(ă) de afacerile UE și de parteneriatul și cooperarea dintre UE și țara ta;
# ești interesat(ă) de diplomația publică și activitățile de informare și gata să împărtășești cunoștințe, experiențe și informații;
# ești motivat(ă) să contribui la dezvoltarea comunității și țării tale;
# ești interesat(ă) de activități de voluntariat și ești gata să dedici timp suficient pentru a participa la activități de implicare civică.
Pentru a afla mai multe detalii despre YEAs, accesează ACEST LINK, iar pentru a trimite formularul, apasă AICI!
###
Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.