Cu toate că piața vine cu o mulțime de oferte, asamblarea pe cont propriu a unui calculator de masă este o opțiune care te va ajuta să economisești considerabil. Totodată, ai posibilitatea să optezi anume pentru acele componente care s-au dovedit a fi mai calitative și bune. Procesul în sine nu este unul complicat, doar trebuie să urmezi câteva recomandări.
De ce componente ai nevoie pentru asamblarea PC-ului?
Înainte de toate, trebuie să știi care este minimul de elemente necesar pentru funcționarea unui sistem Desktop:
- Procesorul. Creierul computerului, responsabil de executarea operațiilor de calcul și executare a codului de programare. Pe piață există doi producători mari de procesoare – Intel și AMD. În plus, acest are nevoie de un dispozitiv special pentru răcire, care poate fi un radiator cu ventilator sau sistem lichid.
- Placa video. Rolul ei este de a reda imaginile către monitor. În funcție de nevoi, placa video poate fi de două tipuri – integrată și discretă. Prima vine împreună cu placa de bază calculatorului și oferă performanță medie. Dacă urmează să utilizezi PC-ul pentru sarcini precum gaming, montaj video sau grafică, atunci aceasta este cel mai important component și vei opta pentru al doilea tip.
- Memoria cu acces aleator. Cunoscută drept memoria RAM, aceasta stochează date în timpul funcționării PC-ului. Cu alte cuvinte, atunci când un computer execută o sarcină, o copiază din memoria de bază în RAM și o procesează acolo.
- Unitatea de stocare. Locul pentru stocarea nevolatilă datelor și informațiilor pe calculator. Acestea pot fi, la fel, de două tipuri. Discurile HDD sunt o soluție mai veche, însă mult mai ieftină, pe când cele SSD sunt o alternativă rapidă, dar mai scumpă. Totuși, pe magazinul online Fantastic.md, poți procura un SSD, în Chișinău, începând cu doar 462 lei pentru 120 GB.
- Placa de bază. Este elementul de bază pe care sunt montate toate componentele menționate anterior. Procesorul niciodată nu va putea rula un program, dacă aceasta nu va trece din memoria de bază în cea operativă. Placa video nu va putea transfera imaginea pe monitor fără a o primi prin placa de bază.
- Ventilatoare. În timpul funcționării componentele computerului se încălzesc și durabilitatea întregului sistem depinde de răcire. Ventilatorul asigură realizarea acestui lucru.
- Sursa de alimentare. Aceasta convertește curent alternativ, 220 V, în curent continuu, pentru a alimenta calculatorul.
- Carcasa. O cutie metalică în interiorul căreia sunt atașate toate componentele.
- Dispozitivele de intrare și ieșire – monitor, tastatură, mouse, sistem audio, cablu HDMI ș.a.
Cum alegi componentele și cum poți economisi?
Odată ce ai stabilit bugetul, e timpul să înțelegi cu ce scop asamblezi calculatorul. În funcție de sarcinile la care îl vei supune – birou, jocuri video, editare foto sau video – poți cheltui un parte mai mică sau mai mare din buget pentru procesor, RAM sau placă video.
De exemplu, pentru calculatoarele de gaming și creației de conținut vizual este important procesorul și placa video. Dacă 8GB de RAM ar fi suficienți pentru editor video începător, atunci în cazul jocurilor video s-ar putea să nu facă față. Un PC pentru birou sau casă va funcționa de minune cu o placă de bază și video mai simplă, însă nu ar fi rău să ai mai mult spațiu de stocare, dacă vrei să salvezi fotografii de familie și fișiere – un HDD poate fi o soluție avantajoasă. Dacă lucrezi în domeniul finanțelor sau contabilitate și operezi cu un număr mare de fișiere, nu economisi pe procesor.
Un lucru important este să verifici și compatibilitatea dintre elemente. Să zicem că vrei să utilizezi calculatorul pentru gaming și ai nevoie de placă video puternică. Nu are niciun rost să procuri ultimul model NVIDIA GeForce RTX 2080, atât timp cât ai un procesor bugetar din generațiile vechi – acesta pur și simplu nu va putea încărca suficient placa grafică.
Când vine vorba despre economisit, recomandăm să alegi magazinele online de calculatoare, ca Fantastic.md. Aici vei găsi element la cel mai avantajos preț din Moldova, cu livrare în orice colț al țării. Mai mult de atât, pentru că asamblarea pe cont propriu a calculatorului presupune și un oarecare risc, aici poți alege modelele de PC-uri, ce sunt asamblate din start, de specialiști, dar al căror componente le poți schimba conform propriilor nevoi și preferințe. Iar dacă nu te încadrezi în bugetul planificat, nu-ți fă griji, deoarece poți procura produsul în credit, de la 2 până la 36 de luni.
Pentru a beneficia de performanță înaltă, nu e neapărat să scoți toți banii din buzunar. Asamblând singur un calculator, nu doar că vei cheltui mai puțin, dar vei obține dispozitivul care ți l-ai dorit și a cărui resurse le vei utiliza la maxim.