„Primele emoții au fost de nedescris, la primul copil nu știam ce să fac, cum să mă comport cu el…”, Sergiu Crăciun, un Tată Bun

Screen Shot 2020-11-16 at 13.45.02

Locul pe care femeile și bărbații îl au într-o societate este dictat de obișnuințele comportamentale, devenite în timp clișee și norme nescrise. Presiunea socială întărește și mai mult aceste norme, răspândind pe larg violența și inegalitatea.

Însă, modul în care, astăzi, bărbații și femeile își exercită masculinitatea și feminitatea, este o alegere pe care fiecare dintre noi o poate face, optând, atât în societate, cât și în familie, pentru un comportament care presupune respect și responsabilități egale.

Participarea egală a bărbatului în viața de familie, educația copiilor, partajarea lucrului casnic, este o normalitate, care nu poate fi înlocuită doar prin faptul, că bărbatul aduce banii în casă sau se consideră capul familiei.

Un tată bun va împărți toate grijile, nevoile și bucuriile vieții de familie împreună cu soția sa. Va fi mereu alături, oferind grijă, atenție și multă dragoste în familie.

Un tată bun este și Sergiu Crăciun de la Budești. Sergiu are 32 de ani, lucrează ca și constructor și, împreună cu soția sa, cresc un fiu și o fiică și sunt în așteptarea a încă unui membru de familie.

Urmărește istoria lui Sergiu Crăciun mai jos.

Întrebat cât este de complicat să iei o decizie care îți schimbă viața complet, Sergiu ne spune, că decizia nu a fost una grea, pentru că își dorea mult copii. Tatăl a asistat, atât la prima naștere, cât și la a doua naștere – și la fiu și la fiică și dorește să asiste și la următoarea naștere. „Primele mele emoții au fost de nedescris… ca la primul copil. Nu știam ce să-i fac și nu știam cum să mă comport – e ca un boț de aur, nu știi cum să-l ții în mâini.”.

Cel mai nou și neobișnuit lucru pentru Sergiu a fost scutecul. Tot procesul de îmbrăcare a copilului în scutec era total necunoscut, un moment din afara vieții cotidiene. „La noi, obligațiile de familie nu se repartizează pe cine și ce face, la noi totul se face ca un tot întreg. Eu spăl și vasele, dau cu aspiratorul și fac tot ceea ce ține de casă, nu mă rușinez, fac tot ceea ce trebuie ca să reușim să fie bine.

Sergiu îi îndeamnă pe toți bărbații să își susțină soțiile și să le ajute și la bine și la greu, atât în cele mai frumoase, cât și în cele mai grele clipe. În familie partenerii trebuie să se iubească reciproc și să trăiască fără maltratări, ori bătăi. „A fi un tată bun înseamnă să îți ocrotești familia, să o întreții indiferent de circumstanțe, chiar dacă e rău sau e bine. Un tată bun trebuie să se străduiască să fie mereu la cel mai înalt nivel pentru copiii săi.

Un tată bun își iubește copiii și îi alintă, face totul pentru a le oferi amintiri cât mai plăcute – ei trebuie să aibă amintiri cât mai frumoase din copilăria lor. Un tată bun se implică în treburile casnice, se joacă cu copiii, acordă cât mai multă atenție familiei și tuturor activităților ce țin de familie. 

Fii un tată bun pentru copilul tău, un soț bun pentru partenerul de viață. Dăruiește grijă, atenție și dragoste – sunt lucruri fără de preț, care vor garanta fericirea unei familii.

Fii un tată bun!

Campania „Un Tată Bun” este finanțată de Fundația OAK prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului „Abordarea violenței domestice în Republica Moldova”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente