Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 15 noiembrie constată că până la ora 9.0 a recepționat 105 semnalări de incidente de la observatori, în comparație cu 64 de semnalări în primul tur.
Urmează incidente semnalate la deschiderea secțiilor de votare.
# Acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – un caz.
– SV 16/1 Edineț. Observatorului Promo-LEX i-a fost restricționată observarea liberă în secția de votare, nu i s-a permis deplasarea prin interiorul secției, nu i s-a permis să filmeze sau să facă careva fotografii deși a solicitat permisiunea președintelui de trei ori, începând cu ora 7.05, iar fluxul alegătorilor în SV nu era mare.
# Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării, situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 13 cazuri.
# Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 de metri de la localul secției) – patru cazuri.
# Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri – trei cazuri.
# Întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot – opt cazuri.
# Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 de metri şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – două cazuri.
# Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 19 cazuri.
# Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – două cazuri.
# Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – patru cazuri.
# Nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID -19 – trei cazuri.
Deconectări energie electrică – un caz
Votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători) – un caz.
Altele – un caz.
SV 32/10, Ștefan Vodă, Cioburciu. Într-o cabină de vot a fost găsit un buletin cu ștampila de vot aplicată. Cabina de vot a fost dată mai în lături, iar președintele BESV s-a poziționat lângă cabina de vot pentru a asigura securitatea buletinului respectiv. După discuțiile cu cei prezenți în incinta SV, membrii BESV au ajuns la concluzia că au identificat alegătorul care a lăsat buletinul în cabină. După ce a fost apelat de un membru BESV și s-a întors la SV, acesta inițial nu a recunoscut că a uitat buletinul în cabina de vot. Totuși, după discuția cu președintele BESV, acesta a decis să-și asume cazul și să arunce buletinul în urna de vot.
Mai multe detalii vezi AICI.
Astăzi, 15 noiembrie, în Republica Moldova se desfășoară turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru fotoliul de președinte luptă Maia Sandu (PAS) și Igor Dodon (independent, susținut de PSRM). Câștigătorul sau câștigătoarea acestui scrutin electoral va obține mandatul de președinte (președintă) pentru o perioadă de patru ani.
În acest scrutin electoral nu există un prag de validare, respectiv, indiferent de numărul de persoane care se va prezenta astăzi la urnele de vot, alegerile vor fi considerate valide. Cetățenii se pot prezenta la secțiile de votare începând cu ora 7.0 și până la ora 21.00.
Turul II al alegerilor prezidențiale se organizează după ce în țară a avut loc turul I pe 1 noiembrie. Atunci, niciunul dintre candidații participanți nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a deveni președinte. Conform rezultatelor primului tur, cele mai multe voturi le-a acumulat Maia Sandu (36,16 %), iar pe locul secund s-a clasat Igor Dodon (32,61 %).
Pentru a fi la curent cu toate detaliile ce țin de acest scrutin electoral, te invităm să urmărești acest live text.