Și-au împlinit majoratul după turul I de prezidențiale, iar acum, mândri că își pot exercita dreptul de vot, se pregătesc să meargă la secțiile de votare. Este cazul mai multor tineri din Moldova, printre care se numără Stas Cebotari și Mihaela Ștefania. Tinerii au împărtășit emoțiile pe care le au înainte de exprimarea dreptului de vot pentru prima dată.
Stas spune că trăiește niște sentimente indescriptibile prin cuvinte. Tânărul menționează despre emoțiile pe care le încearcă și, totodată, despre mândria de a face istorie prin intermediul alegerii pe care urmează să o facă.
„Sentimentele pe care le trăiesc, știind că urmează să votez pentru prima dată, sunt indescriptibile în cuvinte. Totodată, responsabilitatea, asumarea, entuziasmul și importanța exercitării dreptului de vot îmi răvășesc sufletul de pe acum, știind că votul nu ne oferă drepturi ulterioare, el este un drept în sine, o responsabilitate față de ceilalți, dar și față de propria persoană. Eu cred că e important să mergem cu toții la vot pentru că, doar prin implicare, putem face o schimbare! Trebuie să realizăm că schimbarea nu va veni dacă așteptăm altă persoană sau așteptăm alte timpuri. Noi suntem cei pe care-i așteptăm. Noi suntem schimbarea pe care o căutăm. Neparticipând la alegeri și crezând că nu vom putea schimba nimic, vom realiza încă o dată că deja nu mai putem schimba nimic. Nu uitați, dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?!”, spune Stas Cebotari.
Ștefania s-a pregătit meticulos pentru alegeri. Tânăra a menționat că de câteva săptămâni bune a urmărit activitatea politică a celor opt candidați, iar acum știe cu siguranță în dreptul cărui nume va pune ștampila „votat” și cine merită, în opinia Ștefaniei, să fie președinte (președintă).
„Sunt entuziasmată că în sfârșit voi putea să-mi exercit dreptul de vot despre care doar mereu mă gândeam că va fi departe, în viitor. Duminică, voi ieși la vot după ce câteva săptămâni bune m-am informat despre această campanie electorală și am studiat mai multe despre politica țării noastre ca să pot avea o viziune clară despre ce se întâmplă. Simt că dețin o putere mică ce va contribui, împreună cu puterile celorlalți cetățeni, la un scop comun și măreț – acela de a lăsa lumina să pătrundă în fiecare bucățică a țării noastre.
A merge la vot este minimul pe care orice cetățean îl poate face pentru a contribui la viitorul țării sale și îi dă posibilitatea să-și folosească vocea pentru a schimba viața sa și a întregii țări, dacă nu o face, o va face altcineva în locul său, care poate avea o viziune diferită. A vota înseamnă a lupta pentru ceea ce crezi. Probabil în cazul nostru înseamnă a lupta pentru a încerca să ne salvăm. Nimeni nu trebuie să rateze șansa de a participa la acest proces, în a cărui rezultat lucrurile din țara noastră ar putea merge, în sfârșit, bine și just”, spune Mihaela Ștefania.
Astăzi, 15 noiembrie, în Republica Moldova se desfășoară turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru fotoliul de președinte luptă Maia Sandu (PAS) și Igor Dodon (independent, susținut de PSRM). Câștigătorul sau câștigătoarea acestui scrutin electoral va obține mandatul de președinte (președintă) pentru o perioadă de patru ani.
În acest scrutin electoral nu există un prag de validare, respectiv, indiferent de numărul de persoane care se va prezenta astăzi la urnele de vot, alegerile vor fi considerate valide. Cetățenii se pot prezenta la secțiile de votare începând cu ora 7.0 și până la ora 21.00.
Turul II al alegerilor prezidențiale se organizează după ce în țară a avut loc turul I pe 1 noiembrie. Atunci, niciunul dintre candidații participanți nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a deveni președinte. Conform rezultatelor primului tur, cele mai multe voturi le-a acumulat Maia Sandu (36,16 %), iar pe locul secund s-a clasat Igor Dodon (32,61 %).
Pentru a fi la curent cu toate detaliile ce țin de acest scrutin electoral, te invităm să urmărești acest live text.