Chiar și de la mii de kilometri depărtare de casă, mereu a crezut în puterea tradițiilor strămoșești, în zâmbetul copiilor și liniștea Lacului Beleu, parte a Rezervației Biosferice UNESCO „Prutul de Jos”. Fascinat de frumusețea satului de baștină, Văleni, Nicu Știrbet a decis să valorifice tradițiile din sudul țării, dar și să contribuie la dezvoltarea localității în care s-a născut.
Astfel, a lut naștere în 2014 „Eco-Village Văleni”, o afacere socială locală, axată pe dezvoltarea turismului rural, cultural, vitivinicol și ecoturism-ului în zona de sud a republicii. Recent, tânărul antreprenor și-a extins gama de servicii, cu ajutorul unui grant din partea UE și Suedia, pe care l-a obținut sub îndrumarea Asociației Obștești „Perspectiva” din Cahul, prin intermediul Fundației Est-Europene.
Potențialul turistic al satului Văleni te surprinde prin priveliști de basm, bucate tradiționale moldovenești și multă voie bună. Aici te poți delecta cu măiestria naturii, a unei lumi nesofisticate, dar complexe, prin trăiri, joc și datini. Pornind de la idea unui muzeu tradițional, Eco-Village Văleni a dezvoltat ulterior capacități de cazare ecologică (Pensiunea Casa Dorului), un restaurant amenajat rustic (Restaurantul Dor) și o mică vinărie de familie (Corbu Winery), precum și patru căsuțe rustice decorate în spirit tradițional și construite după reguli străvechi din lut, care urmează să fie date în exploatare anul viitor.
„Protejând și valorificând tradițiile sudului Moldovei, reinvestind profiturile în dezvoltarea durabilă a infrastructurii turistice locale și implicând localnicii în activitățile pe care le organizăm, misiunea noastră este de a încuraja dezvoltarea locală în zonă, de a deveni un exemplu de bune practice și de a opri exodul tinerilor din zona Luncii Prutului către alte țări, oferindu-le oportunități și modele de dezvoltare mai bune acasă”, spune fondatorul „Eco-Village Văleni”, Nicu Știrbet.
Toți cei care pășesc pragul complexului turistic „Eco-Village Văleni” sunt întâmpinați cu zâmbete, pâine sau plăcinte, tocmai scoase din cuptor, și vin binecuvântat de soare. Gospodarii te invită să vizitezi casa–muzeu, care este amenajată în stilul sec XVIII-XIX-lea. Fără să vrei, te transpui în acele timpuri și te așezi la războiul de țesut, îți pui furca în brâu și torci câteva fuse. Poți să țeși câteva rânduri la rogojină sau să mesteci cu lingura de lemn în oala care clocotește pe cotlon.
„În cadrul complexului turistic se organizează târguri ale meșterilor populari, devenind unul din puținele puncte din regiunea de Sud unde aceștia își pot vinde produsele turiștilor străini pentru un preț corect”, spune fondatorul Eco-Village Văleni, Nicu Știrbet.
De la fondare și până în prezent, 10 000 de turiști străini din Germania, Austria, Olanda, România, Franța au vizitat atracțiile turistice ale zonei, facilitând astfel crearea a peste 10 locuri noi de muncă direct sau indirect în localitate și zona Luncii Prutului. Nicu Știrbet își propune să promoveze intens, atât în țară, cât și peste hotare Rezervația Biosferei UNESCO „Lunca Prutului”, Lacul Beleu, Colinele de Aur și traseul Eco-turistic „Drumul lui Petru Rareș”, pentru că odată ce ajungi la Văleni simți că a venit momentul să te regăsești în oglindirea apelor, briza blândă a vântului sau ciripitul păsărilor.
După ce a aplicat la „Fondul de Susținere al Antreprenoriatului pentru Tineri Cahul”, gestionat de Asociația Obştească „Perspectiva”, tânărul antreprenor și-a extins gama de servicii prin achiziționarea a 6 kayace și o canoie, pentru a oferi turiștilor tururi ecologice pe Lacul Beleu. Datorită suportului financiar oferit de UE și Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene, Nicu Știrbet a reușit să treacă mai ușor peste provocările pandemiei de COVID-19.
„M-a impresionat mult suportul pe care l-am primit din partea organizației „Perspectiva”. A fost un ajutor logistic care a contribuit la reinventarea modelului de business în perioada pandemiei. Tururile cu kayace ne-au salvat de mai multe pierderi pe fondul pandemiei, pentru că altfel nu puteam să facem față creditelor bancare. Este o premieră pentru regiune și o inovație ecologică pentru Lunca Prutului. Putem să oferim niște tururi ecologice care nu poluează natura”, povestește Nicu Știrbet.
Deși în ultimii ani, tânărul a locuit în opt țări, mereu a fost cu gândul la satul cu Colinele de Aur din sudul țării. Din acest motiv, a decis să se implice activ și în diverse proiecte de dezvoltare locală prin intermediului asociației pe care o gestionează (A.O. Ecoscut), parte a „Eco-Village Valeni”.
„Până acum, am facilitat amenajarea unui teren de joacă pentru copii și a unei scene de vară în mijlocul satului, am instalat panouri de informare turistică în sat și pe traseul către Rezervație, am reușit să montăm două turnuri pentru vizionarea păsărilor și două foișoare rustice pentru informare, pe traseul Eco-turistic „Drumul lui Petru Rareș”. Am organizat seminare de informare și am încercat să aducem mai mulți investitori în zonă. Pe termen lung se dorește promovarea localității Văleni și transformarea acesteia în „Satul de Vacanță al Moldovei”. Ne propunem să implementăm soluții digitale pentru turismul din localitate, să facem din Văleni primul „sat SMART” din Republica Moldova”, afirmă Nicu Știrbet.
Iar la final, tânărul antreprenor are un mesaj către cei care sunt dispuși să redescopere Moldova: „Scăpați de zbuciumul orașului și căutați veșnicia satului. Noi am făcut-o deja!” Ne găsiți la doar un click distanță pe www.complexvaleni.com!”, punctează antreprenorul.
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.