(video) Joe Biden, singurul președinte al SUA care a venit în Moldova. Cu ce scop a vizitat țara noastră

Joe Biden moldova

Sâmbăta trecută, americanii și-au ales noul președinte. Acesta este democratul Joe Biden care, apropo, este singurul președinte american care a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova, deși din altă postură. Acest eveniment s-a produs în luna martie 2011.

Joe Biden a fost vicepreședintele SUA în timpul primului mandat de președinte al lui Barack Obama. El a venit în Moldova la invitația lui Vlad Filat, premier în acea vreme.

Politicianul american a susținut un discurs în scuarul Teatrului Național de Operă şi Balet, îndemnând guvernarea să lupte împotriva corupţiei şi să reformeze justiţia și a asigurat că SUA va sprijini Moldova în soluționarea conflictului transnistrean.

Joe Biden s-a aflat la Chişinău timp de o zi împreună cu soţia sa Jill şi nepoata Finnegan. Măsurile de securitate au fost asigurate de vreo 3 000 de poliţişti şi colaboratori ai Serviciului Pază şi Protecţie de Stat. Pe acoperişuri puteau fi văzuţi lunetişti, iar Primăria Chişinău a dat dispoziţie să fie sudate mai multe guri de canalizare de pe traseul coloanei oficiale. Joe Biden a avut atunci numeroase întrevederi cu oficiali de la Chişinău şi chiar a vizitat galeriile subterane de la Cricova.

Acea vizită a făcut parte din seria de vizite ale liderilor din Occident care salutau direcția Moldovei de a se integra în UE. Pe atunci, Moldova era considerată o „Istorie de succes” și se bucura de o susținere enormă din partea mai multor lideri din UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente