(foto) Ei sunt cei mai merituoși tineri și lucrători de tineret din acest an. Lista laureaților Galei Premiilor Tineret

oamenipentri

Cu ocazia Zilei Naționale a Tineretului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a premiat, în cadrul Galei Premiilor Tineret, ediția 2020, cei mai merituoși tineri și lucrători de tineret. Evenimentul are drept scop sporirea prestigiului activității în cadrul sectorului de tineret, stimularea activității creative, promovarea experienței avansate și inovatoare, precum și motivarea resurselor umane din sectorul de tineret pentru autoformare și dezvoltare.

Laureații Galei Premiilor Tineret, ediția 2020

# Specialista de tineret al anului 2020 din cadrul Autorităților Administrației Publice Locale de nivelul II – Rodica Cazacu, 12 000 de lei

   

# Lucrătorul de Tineret al anului 2020 – Dumitru Juraveli, 12 000 de lei

# Centrul de Tineret al anului 2020 – Centrul Raional de Tineret Ungheni, 20 000 de lei

# Consiliul Local al Tinerilor al anului 2020 – Consiliul Raional al Tinerilor Soroca, 15 000 de lei

# Primii pași – Asociația Obștească „Camera Tinerilor Antreprenori – JCI Ungheni”, 15 000 de lei

Scopul evenimentului „Acțiuni de advocacy pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități locomotorii din orașul Ungheni”.

Proiect a avut ca scop creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități locomotorii din orașul Ungheni, reducerea excluziunii sociale și a discriminării pe bază de handicap, răspândirea valorilor democratice și dezvoltarea unei societăți deschise.

# Perpetuum mobile – Asociația Obștească Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, 15 000 de lei

„Clubul organizează evenimente deja de 20 de ani (în primii 8 ani fără o formă juridică). În această perioadă, Clubul a promovat și încurajat competiția intelectuală în rândul tinerilor. Toți membrii echipelor de organizare pentru proiectele curente sunt foști participanți ai
evenimentelor organizate anterior. În anii care au trecut, am reușit să contribuim la crearea mai multor cluburi locale de tineri care să practice jocurile intelectuale. Unele există și în prezent (Anenii Noi, Cimișlia, București, Timișoara, Cluj, Praga), altele au activat câțiva ani și s-au destrămat după plecarea elevilor/ studenților (Iași, Bălți, Lyon). Cu toate acestea, depunem un efort continuu pentru a menține și dezvolta pasiunea tinerilor pentru cunoștințe. De asemenea, punem un accent deosebit pe asigurarea unei interacțiuni a tinerilor intelectuali cu alți tineri din țară și nu numai care să împărtășească aceleași pasiuni. Intenționăm să continuăm și mai departe crearea și stabilirea unei comunități diverse a cărei valori fundamentale sunt informația, cultura, auto-educația și implicarea civică. Evenimentele organizate de CMJI implică o diversitate geografică și culturală, tinerii venind din diferite medii. Astfel, aceștia pot învăța să interacționeze cu diferite tipuri de persoane, diferite caractere și obiceiuri de comportament, formând o bază bună educațională pentru un cetățean civic” spun cei de la CMJI.

# Cu drag pentru baștină – Asociația Obștească „ACASĂ LA PUHĂCENI”, 15 000 de lei

Amenajarea fântânilor cu cumpănă și construite din piatră din Puhăceni.

Importanța acestui proiect este de a păstra valorile istorice a localității transmise generațiilor tinere prin existența acestor fântâni vechi construite fără mecanisme moderne, construcția – baza fiind din piatră. Măiestria și îndeletnicirea strămoșilor noștri de a construi aceste fântâni. Contemporaneitatea ne arată ce va fi în viitor, da implicarea tinerilor în păstrarea acestor valori locale ale neamului nostru, va trezi curiozitate și responsabilitate în a păstra și valorifica importanța acestor fântâni de trecut.

# Îmi iubesc țara – Oameni pentru Oameni/Inițiativa Împreună Împotriva COVID-19, 15 000 de lei

„Inițiativa a fost înființată pentru a oferi ajutor celor mai vulnerabile categorii de oameni pe perioada pandemiei. Din această categorie fac parte bătrânii, persoanele cu dizabilități și cele rămase fără surse de venit și/sau economii. Inițial am pornit cu ideea de a livra produse alimentare, de igienă și medicamente persoanelor care sunt în izolare. Am mobilizat în jur de 500 de voluntari tineri pe care îi puneam în legătura cu beneficiarii cărora le livrau produsele, ele fiind achitate de către beneficiari. Însă, în scurt timp am început să primim foarte multe apeluri de la persoanele care nu puteau acoperi costurile acestor produse. Prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Sănătate am primit o lista cu 25,000 de cei mai vulnerabili beneficiari și am stabilit un call centru unde în jur de 50 de voluntari sunau zilnic
pentru a afla necesitățile beneficiarilor. Ca rezultat am pornit o campanie de crowdfunding în care am acumulat până la moment 11,979 Lire. Acești bani au fost repartizați pentru procurarea pachetelor alimentare care sunt suficiente pentru o lună. Până în prezent am adunat în total
2,046,395 MDL, am ajutat 8,253 de beneficiari livrând 11,984 prânzuri calde și peste 2500 pachete cu produse alimentare și de igienă” spun cei de la Oameni pentru Oameni.

# Comunitate studențească – Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova, 15 000 de lei

„Anual, în Moldova, se înregistrează peste 7000 de decese, cauzate de insuficiența cardiorespiratorie. Jumătate din persoane ar fi putut fi salvate, dacă s-ar fi intervenit cu manevrele de resuscitare necesare în primele minute ale stopului cardiorespirator. Acest fapt
arată lipsa abilităților și cunoștințelor printre cetățeni în acordarea primului ajutor. Mai mult ca atât, planul de studii în școală nu include educarea abilităților respective, în consecință tineretul nu este capabil să intervină cu cele necesare în astfel de situații. Anterior, am realizat un sondaj privind nivelul de cunoștințe în domeniu, care a demonstrat că majoritatea liceenilor dispun de informații eronate, ceea ce este mai periculos decât lipsa lor totală.

Ca rezultat al acestor activități, 3000 de adolescenți din școlile raioanelor Hîncești, Anenii Noi, Criuleni, Orhei, Călărași, Nisporeni, Leova, și taberelor de vară din Vadul lui Vodă și Ialoveni, au fost antrenați și sunt capabili să acorde primul ajutor bazal la necesitate. Mai mult
ca atât, ASRMM a promovat aceste practici printre rândurile administrației școlilor și a părinților, pentru a spori interesul față de aceste cunoștințe și a beneficiilor ulterioare. Prin intermediul proiectului respectiv, ASRMM a încurajat altruismul și activitatea civică în
comunitatea națională” spun studenții.

# Spirit liber – Andrei Druță, 10 000 de lei

Ansamblul de naiști PanAcademic a fost fondat în 2014 de naistul Andrei Drută, având în componența sa cei mai tineri și promițători naiști din Republica Moldova – (Cezar Bordian, Dumitru Popa, Pavel Vetrici, Alexandru Vieru,). Ansamblul „PanAcademic” prezintă ascultătorilor săi de toate vârstele, o varietate considerabilă de creații muzicale, adaptate pentru sonoritatea și disponibilitatea tehnică a naiului – instrument pe care îl valorifică la un nivel excepțional, urmărind numaidecât viziunea și conceptul compozitorilor, totodată oferindu-le publicului larg într-o manieră distinctivă.

Curiozitatea muzicală și gustul select al membrilor ansamblului se identifică prin abordarea celor mai variate stiluri, oscilând de la baroc la muzica contemporană/ jazz și desigur la folclor.

Ansamblul de naiști „PanAcademic” promovează muzica și arta de calitate și cred în ele. Orice prestație este bine gândită și generată ascultătorului cu cea mai sinceră dedicație și efort prealabil. Scopul acestui proiect este să depășim cadrul geografic al țării noastre și să familiarizam întreaga lume cu acest instrument – naiul, dar și cu specificul interpretativ al naiștilor cât și a școlii de nai din Republica Moldova.

# Nopți albe – Nicolai Ababii, 10 000 de lei

Titlul proiectului Efectul funcționalizării cu nanopuncte de Pd si PdO2 a  peliculelor de CuO/Cu2O pentru senzori de gaze explozive și volatile.

„Realizarea acestui proiect a fost necesar pentru a crește nivelul științific și de cercetare a  tinerilor incadrați în realizarea scopurilor și obiectivelor proiectului, care a inclus o echipă de  tineri cercetători – cadre didactice din cadrul Universității Tehnice a Moldovei în special la  departamentul „Microelectronică și Inginerie Biomedicală” și anume: 1 doctor în științe fizice, 3 doctoranzi care realizează tezele în domenii apropiate proiectului expus și un masterand. O altă  necesitate a realizării proiectului pentru tineri și comunitate îl reprezintă motivarea acestora prin  exemplu de a se încadra și activa în domeniul de cercetare al Republicii Moldova cât mai activ  obținând rezultate remarcabile care vor duce la creșterea nivelului științei din țară și la  promovarea acesteia datorită multitudinilor de publicații a rezultatelor la conferințe, expoziții, în diferite reviste de plan național și internațional, astfel indicând clar importanța domeniului pe  piața globală” spune Nicolai.

Ca invitați speciali la eveniment au fost prezenți secretari de stat din cadrul MECC, parteneri internaționali și reprezentanți ai societății civile, fiind respectate toate normele sanitar-epidemiologice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente