(doc) Promo-LEX a publicat raportul de monitorizare a alegerilor prezidențiale. A crescut numărul persoanelor care votează acasă

alegeri-920×518

Misiunea de Observare (MO) Promo-LEX a publicat astăzi cel de-al șaselea raport de monitorizare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Raportul cuprinde principalele constatări cu privire la deschiderea și închiderea secțiilor de votare (SV), votarea pe parcursul zilei alegerilor și prezentarea incidentelor semnalate de observatori, precum și o analiză a rezultatelor totalizării voturilor realizată de către MO Promo-LEX.

În urma prelucrării tuturor rapoartelor, pe parcursul zilei alegerilor, au fost analizate și publicate în total 481 de incidente.

MO Promo-LEX își exprimă îngrijorarea cu referire la minimum 10 cazuri de intimidare a observatorilor sau de obstrucționare a procesului de observare liberă în secția de votare. În plus, Promo-LEX a semnalat o situație alarmantă care afectează credibilitatea procesului electoral în SV 29/20 Soroca, Căinarii Vechi, unde s-a depistat dispariția a 200 de buletine de vot neutilizate.

Totodată, în turul I al alegerilor prezidențiale, dintre cele 50 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, circa 74 % au fost raportate pentru SV unde au votat alegătorii din regiunea transnistreană. La fel, au fost raportate 59 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului, 35 de cazuri de deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri și 29 de cazuri de deficiențe în listele electorale. În acest context, menționăm că, în turul I al alegerilor prezidențiale, s-a păstrat aceiași structură a tipurilor de incidente ca și în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 (ultimul scrutin național).

Pe parcursul zilei alegerilor, MO Promo-LEX a mai atenționat autoritățile și alți actori interesați despre cazurile de agitație electorală în ziua alegerilor (14) și despre zvonurile, tentativele sau chiar situațiile de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor (14).

Totuși, cel mai frecvent tip de incident raportat în ziua alegerilor (75 de cazuri) s-a referit la nerespectarea măsurilor de protecție și de prevenire a infecției COVID-19.

De asemenea, având în vedere contextul pandemic, dar și perioada rece a anului în care ne aflăm, MO Promo-LEX a mai atras atenția la faptul că, aproape jumătate (43 %) din totalul SV observate în ziua alegerilor nu sunt încălzite, fapt care ar putea pune în pericol sănătatea funcționarilor electorali și a altor persoane implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor. Totodată, Promo-LEX a constatat că circa 265 dintre SV (38 %) monitorizate în I tur de scrutin nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, iar în cel puțin 12 SV (2 %) condițiile de iluminare sunt insuficiente.

Cu referință la procesul de numărare a voturilor, observatorii Promo-LEX au raportat că, în cel puțin 186 de SV (24 %) membrii birourilor electorale au ignorat norma legală cu privire la obligativitatea prezentării buletinului de vot tuturor participanților la procesul de numărare de către un singur membru al biroului.

Rezultatele totalizării voturilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova realizată de MO Promo-LEX în baza proceselor-verbale colectate de la Consiliile electorale de circumscripție nu au indicat diferențe semnificative față de datele finale anunțate de Comisia Electorală Centrală. Totuși, MO Promo-LEX își manifestă îngrijorarea privind dinamica în creștere a numărului de alegători care votează la locul aflării (domiciliu sau reședință) în Republica Moldova.

Raportul integral poate fi accesat aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente