Încălcările sesizate de Promo-LEX. Transportarea organizată a alegătorilor este în top

alegeri votare

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a constat 326 de incidente până la 14.00. Din numărul total, 196 de cazuri au fost prelucrate de echipa centrală a Misiunii Promo-LEX. Iată care sunt acestea.

# Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri – 11 cazuri.

# SV 36/7 UTA Găgăuzia, Comrat. La ora 9.15, la intrare în SV s-au apropiat două persoane și au îmbrăcat hainele cu inscripția Народный Антикризисный Штаб- НАШ. Peste 15 minute a intervenit președintele BESV și poliția și le-a fost solicitat să se distanțeze de SV. Aceste persoane au motivat prezența sa, prin dorința de a ajuta persoane cu dizabilități. Ulterior aceste persoane s-au distanțat de SV, la o distanță de circa 70-100 de metri.

# SV 1/218 Chișinău, Râșcani. O persoană, care se presupune că este observator din secția de votare de alături, a intrat în secție și discuta cu alt observator (presupus din partea unui candidat) privitor la corectitudinea votului cu urna mobilă. Persoana s-a aflat în secția de votare aproximativ 15-20 de minute.

# SV 32/ 8 Ștefan- Vodă, Carahasani. La ora 9.40, un alegător, după ce și-a exercitat votul, a continuat să se afle pe teritoriul SV și de câteva ori a intrat repetat în SV. Președintele BESV a solicitat acestuia să părăsească SV. Persoana respectivă s-a aflat în raza de 100 de metri a SV aproximativ 20 de minute și comunica cu alegătorii.

# SV 7/3, Cahul. AO „Centru comunitar Anticriza”, reprezentată de două persoane îmbrăcate în veste cu semne de vizibilitate a Centrului însoțesc și transportă alegătorii la SV (persoanele in etate).

# SV 24/25, Ocnița, Mihălășeni. În raza de 100 de metri de la SV, o doamnă, președintele organizației teritoriale a unui partid, discuta cu cetățenii. Persoana s-a aflat în preajmă aproximativ o oră.

# SV 1/163, Chișinău, Ciocana. În jurul orei 9.11, în incinta SV se aflau două persoane care spuneau alegătorilor ca poate să-i ajute să voteze. La observațiile președintelui BESV, persoanele respective au plecat.

# SV 25/031 Orhei, Cucuruzeni. După ce au votat, mai multe persoane susținătoarea unui concurent, timp de 30 de minute s-au aflat în raza de 10 metri a SV, fără ca membrii BESV să le facă observație.

# SV 1/325, Federația Rusă, Moscova. Pe teritoriul SV erau persoane neautorizate de a se afla acolo. După 20 de minute, acestea au fost sesizate și au părăsit localul SV.

# Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 de metri al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – nouă cazuri.

# Regiunea transnistreană, Rezina. În preajma podului Râbnița-Rezina, observatorii au remarcat că toți alegătorii veniți din regiunea transnistreană au echipament de protecție (masca și mănuși) de același tip, iar mulți dintre aceștia au și pungi similare.

# SV 37/17, regiunea transnistreană, Căușeni. În apropiere SV era staționat un automobil, la care alegătorii veniți din regiunea transnistreană primeau măști, mănuși și pixuri. După ce observatorii au colectat probe video și foto, automobilul a părăsit locul.

Mai multe încălcări vezi AICI.

###

Reamintim că astăzi, 1 noiembrie, în Republica Moldova se desfășoară alegeri prezidențiale. În cursa electorală s-au înscris șase candidați și două candidate: Maia Sandu (PAS), Igor Dodon (independent, susținut de PSRM), Andrei Năstase (Platforma DA), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Violeta Ivanov (Partidul „ȘOR”), Octavian Țîcu (PUN), Dorin Chirtoacă (Blocul UNIREA), Tudor Deliu (PLDM). Cel sau cea care va reuși să câștige alegerile va obține mandatul de președinte (președintă) pe o perioadă de patru ani. Pentru ca scrutinul să fie validat, la urnele de vot trebuie să se prezinte o treime din numărul total de alegători înscriși în listele electorale.

Pentru a fi la curent cu toate detaliile ce țin de acest scrutin electoral, te invităm să urmărești acest live text.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente