Igor Dodon este lider la capitolul utilizării resurselor administrative în campania electorală

Igor-Dodon

Potrivit Raportului 5 realizat de Misiunea de Observare (MO) a Alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon este lider la capitolul utilizării resurselor administrative în campania electorală.

MO Promo-LEX constată practic o dublare a numărului de activități electorale – 992, comparativ cu primele două săptămâni de campanie. Cele mai multe activități constatate (82 %) au fost desfășurate de patru candidați: Igor Dodon (candidat independent) – 271 (27 %), Maia Sandu (PAS) – 199 (20 %), Andrei Năstase (PPPDA) – 174 (19 %) și Renato Usatîi (PN) – 156 (16 %).

În acest sens, observatorii au identificat cel puțin 24 de cazuri calificate drept utilizare a resurselor administrative, dintre care: 21 – Igor Dodon (candidat independent) și trei – Tudor Deliu (PLDM).

Acestea se referă la: implicarea angajaților din sectorul public în campania electorală în timpul programului de muncă (17 cazuri), asumarea meritelor pentru lucrări/servicii efectuate din bani publici (patru cazuri) și utilizarea evenimentelor publice organizate de APL în scop de promovare electorală (teri cazuri).

În context, observatorii Promo-LEX au raportat și cel puțin 52 de cazuri în care activitățile de promovare a candidaților au fost efectuate de aleșii locali cu statut de președinte/vicepreședinți de raion sau primar/viceprimar în perioada concediilor de odihnă solicitate anume pentru perioada campaniei electorale.

De asemenea, au fost raportate cel puțin 2 138 de cazuri de utilizare a materialelor publicitare. Cele mai frecvente au fost materialele poligrafice (ziare, broșuri, pliante, afișe, calendare etc.) – 713 cazuri (33 %). Cei mai activi (88 %), potrivit observatorilor, au fost aceiași patru candidați: Igor Dodon (candidat indepedent) – 568 (27 %), Maia Sandu (PAS) – 526 (25 %), Andrei Năstase (PPPDA) – 391 (18 %) și Renato Usatîi (PN) – 378 (18 %).

Echipa #diez a sistematizat toată informația relevantă din programul electoral, din declarația de avere și biografia candidaților și candidatelor și a creat câte un dosar personalizat pentru fiecare candidat(ă) la alegerile prezidențiale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente