Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală. Ce amenzi riscă cei care vor încălca legislația electorală

cec-2

Astăzi, 30 octombrie, este ultima zi în care este permisă agitația electorală. Astfel, candidații electorali, care vor face agitație electorală mâine sau în ziua alegerilor, riscă amendă de până la 2 500 de lei.

Legislația electorală prevede că acțiunile de agitaţie electorală sunt strict interzise în ziua alegerilor şi în cea precedentă ei. În aceste zile, nu se permite desfăşurarea/reflectarea activităţilor/materialelor cu tentă de agitaţie electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea „Fond electoral”.

Continuarea agitaţiei electorale în zilele menţionate de către mass-media, concurenţi electorali şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează cu amendă de la 15 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice, şi cu amendă de la 35 la 50 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau candidatului electoral.

Vă amintim că Andrei Năstase a fost lipsit de mandatul de primar al Chișinăului în urma alegerilor locale anticipate din iunie 2018. Magistrata Rodica Berdilo a invalidat alegerile locale anticipate deoarece concurenții electorali ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor prin îndemnarea oamenilor să iasă la vot, mesaje transmise prin internet, care ar fi a doua sursă de informare pentru cetățeni. În motivarea sa, judecătoarea Rodica Berdilo a făcut trimitere la decizia Curții de Apel Chișinău din 12 iunie 2018, prin care live-urile de pe Facebook din ziua alegerilor ale candidatului la funcția de primar al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, au fost calificate ca agitație electorală în ziua alegerilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente