(infografic) Câte zile trebuie să lucrezi în Moldova, dar și în alte state, pentru a putea cumpăra un iPhone 12 Pro de 128 GB

apple

Apple a anunțat în mod oficial iPhone 12, noua sa serie de smartphonuri premium și prima care este echipată cu tehnologie 5G. Site-ul Picodi.com a decis să calculeze cât trebuie să lucreze cetățenii din peste 43 de state ale lumii pentru a-și putea permite telefonul.

Rezultatele provin din salariile medii din țările prezentate și din prețurile oficiale ale iPhone în acele țări. Toate țările pot fi văzute mai jos.

În Republica Moldova, salariul mediu lunar brut este de 7 849 de lei, potrivit Biroului Național de Statistică. Dacă luăm în calcul și taxele pe care le achită angajatul, acesta ajunge să beneficieze de un salariu net de 6 181 de lei. În medie, într-o lună, un angajat are 20-22 de zile lucrătoare, ceea ce ar însemna că primește 280 de lei zilnic. Respectiv, dacă nu luăm în considerare și alte cheltuieli, cum ar fi mâncarea, gazda, serviciile comunale etc., un moldovean ar trebui să lucreze 101 zile. Totodată, dacă din salariu scoatem coșul minim de existență în orașe, care e de 2 235 de lei, reiese că un moldovean ar trebui să lucreze 159 de zile pentru a-și permite telefonul.

Totodată, Picodi arată că moldovenii trebuie să lucreze mai puține zile, acest lucru se datorează faptului că analiștii de la site au inclus și zilele de weekend drept zile lucrătoare.

Dacă la noi prețul unui iPhone 12 Pro de 128 GB ar fi ca cel oficial, un moldovean ar trebui să lucreze 60 de zile cu un salariu mediu pentru a-l obține sau 95 de zile dacă mai scoatem din salariu coșul minim de consum.

Prețul unui iPhone 12 Pro de 128 GB este de 28 499 de lei în Moldova, chiar dacă la producător prețul e de 999 de dolari, ceea ce ar însemna 17 030 de lei. Prețul a fost luat de pe site-ul unui magazin de gadgeturi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente