În Republica Moldova a fost lansată, în premieră, o resursă informațională menită să reducă din procesele birocratice și să simplifice viața persoanelor. Este vorba despre Portalul Guvernamental al Cetățeanului, un cabinet personal pe care îl poți accesa cu siguranță de acasă. Platforma conține o serie de date de identificare despre propria ta persoană și te ajută să te conectezi prin câteva clickuri cu serviciile publice.
Da ai înțeles corect! Vorbim despre o cameră virtuală, unde poți găsi toate detaliile despre tine în calitate de cetățean al Republicii Moldova, în calitate de conducător auto, în calitate de plătitor de servicii și așa mai departe. Cu atât mai mult, platforma face conexiuni dintre mai multe servicii, ceea ce îți oferă posibilitatea de a rezolva anumite probleme într-un timp util. De exemplu: Ai intrat în cabinetul tău personal și ai o notificare despre o amendă neplătită. Ce faci mai departe? Simplu, o achiți. Tot online! Pentru că platforma e conectată cu serviciul MPay și-ți oferă posibilitatea de a rezolva lucrurile fără ca să ieși din casă.
În continuare îți oferim mai multe detalii despre conținutul acestei platforme, modul în care aceasta poate fi accesată și cum o poți folosi în cel mai eficient mod.
Iurie Țurcanu, directorul Agenției de Guvernare Electronică: „Este un produs nou, derivat din necesitățile cetățenilor. Portalul Guvernamental al Cetățeanului reprezintă un agregator de informații despre sine. Accesându-l putem vedea informații despre noi în diferite calități: conducător auto, contribuabil, etc. Aici veți găsi nu doar date despre voi înșivă, ci și referințe, și sfaturi. De exemplu, portalul îți va sugera ce ar trebui să faci în caz că îți expiră revizia tehnică sau asigurarea. Portalul va fi conectat, pe parcurs, la toate serviciile publice.”
La momentul actual, platforma are 11 blocuri active, pe care le puteți vedea în imaginea de mai jos.
*Apropo, o noutate bună pentru antreprenori! În curând va apărea o platformă similară pentru ei, iar blocul „Afaceri” este un prim pas de trecere de la Portalul Cetățeanului, la Portalul Antreprenorului.
Igor Bercu, managerul proiectului (Agenția de Guvernare Electronică): „Acest portal pentru mine este ca un singur punct de intrare pentru tot ce-mi trebuie mie. La ziua de azi, este informativ. Urmează să adăugăm noi seturi și blocuri de date. Vrem să-i dăm și un statut legal, încât să putem extrage un certificat semnat electronic care să fie posibil de utilizat în mod legal și pe care să-l putem prezenta acolo unde avem nevoie.”
Un moment important! Pentru a putea accesa datele personale din portal este necesar să deții semnătură electronică.
„De ce semnătură electronică? Pentru că astăzi acel sistem care vă identifică ca cetățean. Este suficient să o utilizezi o singură dată pentru ca să ai ulterior permisiunea de a te autentifica prin doi pași ori de câte ori ai nevoie”, explică Igor Bercu.
Odată ce ați accesat portalul vor apărea date generale de identificare, după care veți putea verifica starea lucrurilor pentru fiecare bloc existent (serviciu). Acolo unde aveți culoarea verde, totul este bine. Acolo unde veți avea culoarea roșie, aveți niște restanțe (de exemplu: datorii sau amenzi neachitate).
Un avantaj al platformei îl reprezintă informațiile conexe pentru fiecare bloc. De exemplu, pe lângă faptul că poți vedea toate amenzile, starea lor (achitat/neachitat) și punctele de penalizare, platforma îți oferă și informații utile despre cum poți contesta o amendă.
„MCabinet preia datele oferite de către deținătorii registrelor de stat (CNAS, CNAM, etc.) fără ca să le modifice. Încercăm să facem doar legături conexe, de exemplu: o amendă să fie conectată cu MPay pentru ca să poată fi achitată. Noi doar completăm informațiile obținute de la deținătorii de registre”, spune Igor Bercu.
Încă o noutate bună este faptul că cetățenii, în curând, vor putea primi și notificări de la mai multe autorități prin această platformă, iar realizatorii platformei lucrează și la o funcționalitate de feedback, care le-ar permite cetățenilor să aprecieze experiența lor pe MCabinet.
Vlad Manoil, șef al Direcției managementul proiectelor și produselor în cadrul Agenției de Guvernare Electronică: „Acest portal este un element cheie a ceea ce numim noi guvernare eficientă. Prin lansarea acestuia urmărim să fie oferite servicii ușoare și de calitate pentru cetățeni. Am început în 2011 prin a crea un ghișeu unic informațional, unde să avem toate serviciile publice la un loc, mai departe a avut loc consolidarea a 5 prestatori mari, ceea ce înseamnă azi Agenția Servicii Publice. Ceea ce facem noi acum vine să simplifice și mai mult aceste lucruri. Acest portal vine să te informeze despre anumite momente. Totodată, acesta va fi folosit pentru a te informa despre anumite beneficii de care poți avea parte, de exemplu despre anumite alocații. Dacă vei întruni condițiile specifice pentru o anumită alocație, portalul îți va sugera acest lucru, iar prin câteva clickuri (nu vizite) vei putea să o obții. Tot ce aveam pe hârtie, va avea suport electronic.”
Lansarea Portalului Guvernamental al Cetățeanului a avut loc în cadrul Campaniei de Comunicare „10 ani de e-Guvernare în Republica Moldova”, o campanie dedicată aniversării unui deceniu de la crearea Agenției de Guvernare Electronică, dar și transformării digitale a guvernării în țara noastră. Cu acest prilej, timp de 10 săptămâni, în fiecare zi de marți, la ora 10.00 vor fi organizate Evenimente LIVE cu Agenția de Guvernare Electronică, în cadrul cărora vor fi comunicate realizările obținute și perspectivele de viitor ale e-Guvernării.