Pe 30 și 31 octombrie, începând cu ora 18.00, Teatrul Național „Mihai Eminescu” vă invită la o nouă premieră – „Hamlet în sos picant” – după Aldo Nicolaj, versiune scenică și adaptare: Alexandru Cozub.
Reprezentația „Hamlet în sos picant” desfășoară o panoplie de situații comice savuroase pe canavaua unei piese-reverie mustind umor (pe alocuri negru). Ai ghicit, acțiunea are loc la Castelul Elsinore, însă nu în sala tronului, ci în bucătăria regală unde master chef-ul Froggy drege, din polonic, cuțite și pahare, tragedia prințului danez bântuit de himere; ba chiar, pentru mai mult efect, din gelozie și amor rănit, îmbracă armura bătrânului Hamlet. Pentru cunoscătorii textul original, drama reelaborată și reinventată cu mijloacele teatrului absurdului e cel puțin curioasă și incitantă. În plus, voioasa montare, diriguită cu mână fermă de Alexandru Cozub, prilejuiește spectatorilor reîntâlnirea cu actorii de prim rang ai scenelor din Moldova: Petru Hadârcă, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic, Ghenadie Gâlcă, Margareta Pântea, Iurie Focșa, Mihai Zubcu, Alexandru Pleșca. Expresiv și ghiduș, ansamblul artistic melanjează uluitor magia muzicii, cinismul duios, acrobațiile sentimentale și rostirea plină de farmec. Ca într-o oglindă strâmbă, luminile rampei revelează nebănuite caracteristici ale eroilor shakespearieni și nimic nu este ceea ce pare. Hamlet, Gertrude, Claudius, Laert sunt împinși în plan secund sau chiar complementar, în avanscenă sfârâie purcelușii de lapte, se fezandează mistrețul în putină de stejar, se coace la foc domol budincă de porumbel à la Pericle, se perpelește limbă de vacă marinată à la Tutankhamon (gustarea preferată a Reginei).
Bucătăria ajunge câmp de bătălie, ce-i drept, în sânge e doar friptură, restul e picanterie.
Publicul e poftit să se prindă cu gust în această farsă surprinzătoare.