Cinci reguli pe care trebuie să le respecți când ești în secția de votare

Alegeri

Sperăm că n-ai uitat de ziua în care vei merge la vot ca să contribui la alegerea unui președinte pentru Republica Moldova. Este important decizi cu cine să votezi înainte să intri în secția de votare. Trebuie să fie o alegere informată, chibzuită și evaluată din toate punctele de vedere. Noi venim în ajutorul tău ca să te ghidăm cum să te comporți în secția de votare astfel încât să minimizezi orice risc de infectare cu noul tip de coronavirus.

Înainte să intri în secția de votare, asigură-te că ai întreg „echipamentul” necesar pentru a-ți exercita dreptul. În continuare, îți vom explica cinci reguli pe care trebuie să le respecți atunci când mergi să votezi.

Prima regulă. Pune masca astfel încât să-ți acopere nasul și gura, dezinfectează-ți mâinile cu soluțiile disponibile în interiorul secției de votare sau cu propriul dezinfectant. Ulterior, permite să-ți fie măsurată temperatura corpului.

A doua regulă. Păstrează distanța fizică de cel puțin un metru și jumătate. Această regulă este valabilă pentru orice situație: fie că stai la rând pentru a te semna în lista electorală (cu propriul pix), fie că îți aștepți rândul să intri în cabina de vot. Sugestia noastră este să nu stai în secția de votare prea mult timp. Ai venit, te-ai înregistrat, ai votat, ai plecat.

A treia regulă. Evită să-ți atingi fața cu mâinile. Acest lucru poate fi periculos, deoarece potențialul virus poate fi deja pe mâinile tale și o atingere mică pe față îți poate crea mari bătăi de cap. Iată de ce este recomandat ca să-ți dezinfectezi mâinile după orice contact.

A patra regulă. Chiar și când suntem sănătoși avem obiceiul strănutăm involuntar. Asigură-te că atunci când strănuți ai masca pe gură și nas. Iar dacă s-a întâmplat să o scoți, strănută în pliul cotului.

A cincea regulă. Evită discuțiile irelevante în incinta secției de votare. Nu da mâna când te saluți, nu îmbrățișa oamenii cunoscuți, iar dacă este inevitabil dialogul, te sfătuim să vezi a doua regulă.

Este important ca alegerea ta să nu fie influențată din exterior, ci să vină din propria convingere și informații. Votează responsabil.

Acest material face parte din campania de informare pentru alegerile prezidențiale 2020 „Votează responsabil, votează în siguranță”, desfășurată în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și cu susținerea generoasă a USAID Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente