(foto) Restaurantul cu o istorie de peste 20 de ani, unde puteți mânca bucate autentice moldovenești

colaj

Tomm Blanaru este autorul blogului Tomm Reviews. Acesta testează, degustă, încearcă restaurantele din Chișinău. Echipa #diez a decis să facă uz de experiența sa și l-a rugat să împartă cu noi diferite găselnițe culinare din Chișinău.

Totul a început de la un izvor, vreo două foișoare și plăcinte fierbinți. În timp, mica afacere de familie a evoluat într-un restaurant cu specific național, care are 21 de ani.

Dacă sunteți cu mașina și vă deplasați în direcția Ungheni, vă recomand să faceți un popas la restaurantul „La Bădiș”, aflat lângă Strășeni (kilometrul 32).

Am fost aici pentru prima oară. Îmi place nu doar să descopăr localuri noi, dar și restaurante autentice, cu tradiții.

Primul element de decor care mi-a atras atenția este o motocicletă veche sovietică, atârnată de un gard, care m-a teleportat în anii ’90, ca mai apoi să aflu că istoria complexului „La Bădiș” pornește din anul 1999. Restaurantul a fost construit în preajma unui izvor care există și acum. Era un punct de întâlnire pentru toți ciobanii din regiune, care veneau aici să-și adape turmele.

În prezent, complexul „La Bădiș” include un restaurant cu trei etaje, câteva terase, o mică grădină zoo unde vă puteți distra copiii. Designul restaurantului e rustic, în stilul cabanelor de munte pe care le-ați văzut prin România.

Ce fel de gospodar fără beci? Am intrat și în beciul de la „La Bădiș”, unde am descoperit adevărate comori: borcane cu compoturi, conserve, vin, tincturi de casă.

Am decis să iau masa în una dintre sălile restaurantului, unde era și o „lejancă”. Ceva similar am văzut la buneii mei, îmi plăcea atât de mult să dorm pe ea când mă duceam în vizită la rude în sat.

După cum v-ați dat seama, „La Bădiș” se specializează pe bucătăria moldovenească autentică. Aici veți găsi toate bucatele pe care le mâncați la mama acasă sau la bunei.

Vă prezint câteva poziții alese random din meniu pentru a vă face cunoștință și cu prețurile:
# borș cu rață (300/75 g) – 68 MDL;
# soleancă (350/50 g) – 55 MDL;
# șalău prăjit (150 g) – 157 MDL;
# iepuraș în sos alb (200/100 g) – 160 MDL;
# tocană din carne de purcel (150/200/50 g) – 130 MDL;
# sarmale cu carne (200/50 g) – 65 MDL;
# frigărui de porc (150/50/50 g) – 95 MDL;
# plăcintă cu brânză de vaci (300 g) – 55 MDL;
# plăcintă cu mere (200 g) – 45 MDL;
# prune cu nuci (150/30 g) – 60 MDL.

Zeamă (300/75 g) – 60 MDL

După prima lingură de zeamă gustată, am avut un flashback în anii de copilărie pe care i-am petrecut la Bălți, la buneii mei. Mâncarea trebuie să transmită emoții, iar zama de „La Bădiș” mi-a amintit de gustul zemii pe care o mâncam la bunica: cu găină de casă și tăiței homemade. Zeama a fost servită cu pâine care se coace chiar în restaurant (8 MDL – o porție). La zeamă am mai comandat suplimentar o porție de smântână (10 MDL) și un ardei iute (10 MDL).

Plăcintă cu brânză de vaci (300 g) – 55 MDL

O nouă poziție gustată – o altă amintire din copilărie. Plăcintele cu brânză de vaci și verdeață mereu au fost preferatele mele. Pentru mine era o sărbătoare când bunica le pregătea. Plăcinta cu brânză de vaci este un must try dacă veniți „La Bădiș”. Cu siguranță veți dori să luați și una la pachet.

Mici (50/50/50 g) – 75 MDL

Avem în farfurie doi mici, cartofi ca acasă și o porție de „adjică” de casă. După mine, doar doi mici în porție e cam puțin. Ar fi bine să fie măcar trei, pentru că eu, personal, din doi mici nu mă satur. Aceasta e singura pretenție față de acest dish. Micii seamănă cu cei pe care i-am mâncat în timpul călătoriilor mele la Iași și București. Dacă sunteți amatori de mici, atunci merită să-i comandați aici.

Tocană din carne de vițel (120/200/50 g) – 135 MDL

O tocăniță clasică, așa cum o știm cu toții. Friptură de vițel, brânză de oi, smântână și, desigur, mămăligă. Moldavian starter pack! Un dish tradițional cu care ar trebui să se mândrească orice moldovean. Indiscutabil, e o poziție care merită a fi comandată dacă sunteți pentru prima oară, ca și mine, aici.

Tocănița am servit-o, evident, cu un pahar de vin. A fost un Cabernet Sauvignon de la Château Vartely (45 MDL).

Plăcintă cu vișină (200 g) – 65 MDL

Nu am putut pleca din acest restaurant fără a gusta și din plăcinta cu vișină. 10/10. A fost exact așa cum îmi place mie. Acel gust irezistibil pe care îl cunosc din copilărie. Nu m-am abținut și am luat una și la pachet. Recomand!

La Bădiș” este un restaurant în care dorești să te reîntorci. Un loc în care retrăiești amintirile din copilărie. Mi-a plăcut!

***

Acest material a fost scris de către Tomm Reviews. În recenziile sale, Tomm spune că încearcă să fie obiectiv și să aprecieze localurile la justa valoare. „Nu am studii în domeniul gastronomiei, prin urmare voi aprecia totul din punctul de vedere al unui simplu oaspete al localului.” Pentru mai multe recenzii și recomandări, vedeți pagina de Facebook Tomm Reviews.

Informațiile prezentate în acest material nu reflectă necesar opiniile echipei #diez și au la bază stric experiențele personale ale lui Tomm.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente