„Doar prin implicare putem face o schimbare.” Descoperă-l pe Stas Cebotari, tânăr activist din Drochia

voluntar

Încă nu te-ai decis dacă merită să fii voluntar sau nu? Corespondenta din liceu Nicoleta Lisevici încearcă să te convingă din nou să intri în această lume care îți va oferi beneficii multiple, începând de la noi calități și finalizând cu prietenii frumoase. Stas Cebotari este un tânăr foarte activ din Drochia, fiind membru a peste 15 instituții unde practică voluntariatul. Stas și-a împărtășit istorioara sa de voluntariat cu noi.

„Pentru mine, voluntariatul reprezintă o lecție de viață”

Întrebat dacă ar putea oferi o noțiune proprie pentru voluntariat, tânărul ne-a spus că aseamănă voluntariatul cu o lecție de viață: „Pentru mine, voluntariatul reprezintă o lecție de viată care implică în mod necondiționat: dorință, dedicare, spirit civic, iubire, respect, seriozitate, responsabilitate și, nu in ultimul rând, asumare”.

Tânărul este voluntar la mai multe instituții și se dedică pentru fiecare activitate. „Dacă sincer, lista asociaţiilor, fundaţiilor, organizaţiilor, precum şi a platformelor, în care activez ca voluntar, este una destul de măricică. Altfel fiind spus, sunt membru a peste 15 instituţii în care fac voluntariat şi chiar deţin unele funcţii de conducere, după cum urmează: voluntar al Asociaţiei Promo-LEX, al Platformei Copiilor, al Uniunii Elevilor din Moldova, al YEP!Moldova, al Institutului pentru Iniţiative Rurale, al AO Concordia Proiecte Sociale, al Wawe Week Moldova, al AO «Bunicii Grijulii» filiala Drochia, al UPSHIFT, al Youth Clinic «Ana», filiala Drochia, al Academiei Tinerilor Activişti, al Ansamblului Folcloric «Vatra», al BPC Şuri şi al Asociaţiei Română «Preţuirea Armoniei». De asemenea, sunt şi preşedinte al Consiliului Raional al Tinerilor din Drochia, preşedinte al Nepoţeilor Grijulii, filiala Drochia, liderul grupului de iniţiativă locală a satului Şuri, Drochia, precum şi membru al Consiliului Naţional Consultativ al iRi”, a menționat voluntarul.

„Doar prin implicare putem face o schimbare”

La capitolul motivație, tânărul ne-a povestit că l-a motivat să facă voluntariat dorința de a produce o schimbare în societate, iar sloganul său este „Doar prin implicare putem face o schimbare”. Povestea sa de voluntariat a început în anul 2018, când a participat pentru prima dată la o activitate organizată de către Asociaţia Promo-LEX în Chișinău. „Pe atunci, eram timid, nu cunoşteam ce şi cum ar trebui să fie, dar, pe lângă toate cele menţionate, eram şi foarte entuziasmat! În urma evenimentului, am început să îmi arăt interesul faţă de activitatea de voluntar şi să încerc să devin cineva. Am început activ să mă implic în diverse activităţi şi pot afirma cu certitudine că «pofta mi-a venit mâncând»”, ne-a povestit entuziasmat tânărul.

Cu fiecare activitate, Stas dorea să se implice și mai mult. „Ştiam că va fi greu, dar mereu îmi spuneam în gând: «Dacă nu eu, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?». Mi-a reuşit! Am putut să devin acea picătură de apă în marele ocean numit «lume». Totuşi, nu mă opresc aici. Ştiu sigur că sunt multe alte culmi de cucerit şi că tot ce se întâmplă în viaţă, depinde de noi!”

„Voluntariatul este o acțiune care deschide inimi”

Tânărul voluntar relatează că sentimentele pe care le trăiește în urma activităților de voluntariat sunt de nedescris. „Un amalgam de emoţii pozitive, zâmbete, senzaţii tari şi oamenii frumoşi sunt doar câteva aspecte ce dau o valoare aparte activităţilor de voluntariat. Aş mai afirma că voluntariatul este o acțiune care deschide inimi și oferă ceva de neprețuit – mulțumire sufletească. Altfel fiind spus, voluntariatul este o activitate ce nu trebuie simţită, ea trebuie trăită!”

Întrebat despre ce experiențe a avut parte de-a lungul activității, tânărul a răspuns că a avut parte de toate tipurile de experiențe, începând de la cele interesante și finalizând cu unele triste. „Important e că am avut de învăţat câte ceva din toate. Cu fiecare lecţie primită, trăită şi simţită ajungeam la concluzia că fiecare experienţă este o oportunitate.”

„Voluntariatul e ceva tare călduț și familial”

Stas dorește să încurajeze tinerii să se alăture marii familii a voluntariatului. „Voluntariatul e ceva tare călduț și familial, ceva care îţi aduce un fior spontan de recunoștință și care îţi face o mulţime de prieteni. El uneşte oamenii, îi modelează şi îi crează ca personalitate. Implicaţi-vă! Fiţi acea schimbare pe care o vedeţi în lume şi nu uitaţi, orice este posibil, doar trebuie să ne dorim acest lucru!”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente