Începând cu a doua jumătate a anului 2016, peste 6 030 de tați din Republica Moldova au putut fi alături de copilul nou-născut având dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice. Pe perioada concediului, tatăl beneficiază de o indemnizație paternală care este achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat. Însă, procentul de tați care își iau concediu paternal este încă destul de mic. Această posibilitate nu este doar un pas important pentru asigurarea egalității de gen în Republica Moldova, dar și o posibilitate de a fi alături de copil din primele clipe ale vieții sale, atunci când are cel mai mult nevoie de atenție și grijă. Responsabilitatea nu depinde de genul părintelui, ea este manifestarea dragostei față de familie și a interesului pentru viitorul copiilor. Concediul paternal este o normalitate.
Unul dintre acești tați este și Victor Anghelov din Basarabeasca. Victor are doi fii și o fiică, este consultant într-o organizație internațională, iar după nașterea copiilor și-a luat concediu paternal pentru a putea fi alături de soția și copiii săi mai mult timp și să le dedice zilnic grija și dragostea sa.
Descoperă istoria lui Victor Anghelov mai jos.
Victor a asistat la toate cele trei nașteri și ne mărturisește că este un lucru foarte, foarte dificil să privești cum femeia suferă în timpul nașterii, mai ales că în alte săli se află și alte femei care trec prin aceeași durere. „Pentru un bărbat este foarte greu, nu atât fizic, cât psihologic, să fii martor la acest proces”, ne mai relatează Victor. La prima naștere, travaliul a durat aproximativ 12 ore, însă următoarele două nașteri au fost mai ușoare.
„Emoțiile, pe care le-am trăit când copiii au făcut primii pași și au spus primele cuvinte, sunt foarte greu de explicat. Când vezi, că el deja aleargă, fugi după el și îl prinzi de mâini – e foarte plăcut și oferă o mare căldură sufletească”, își amintește tatăl. Victor a schimbat multe scutece, însă mai multe nopți nedormite i-au revenit soției sale. Totuși, el ne spune că de câteva ori pe săptămână făceau ture de veghe, două-trei ore soția avea grijă de copil, iar în următoarele ore – el. „ Am învățat multe lucruri noi de când sunt tată: lucrul în echipă, dragostea și mai profundă față de membrii familiei. Atunci când în familie sunt copii, există un scop comun în viață pentru care vrem să trăim.”
Egalitatea în familie și împărțirea sarcinilor casnice este un lucru foarte important pentru familia Anghelov. Una dintre obligațiile casnice pe care le îndeplinește tatăl este gătitul. Îi place foarte mult să facă mâncare, respectiv își ia asupra sa această responsabilitate, mai ales în weekend. „Este foarte important să ne susținem soțiile în lucrurile casnice și să le acordăm ajutor pe cât de mult posibil.”
Cel mai important lucru în educația copilului este educarea respectului reciproc în familie: față de părinți, față de frați și surori și mai ales față de sine însuși. Înțelegând acest lucru, copilul crește sănătos mintal, se implică în activități, are dorință să ajute și să fie ajutat. Un tată bun ar trebui să fie, în primul rând, un tată iubitor, grijuliu, o persoană care să aibă grijă atât de stabilitatea financiară, cât și de cea spirituală în familia sa. Un tată bun ar trebui să fie un tată care menține un echilibru în toate activitățile și cele din afară, dar și din interiorul familiei. „Sfatul meu pentru viitorii și actualii tați este să fim cât mai aproape de familiile noastre, să petrecem cât mai mult timp cu copiii, pentru că toate clipele în care suntem în afara familiei sunt clipe pierdute și nu le vom putea recupera niciodată”, mai adaugă Victor Anghelov.
„Sunt foarte mândră de faptul că soțul meu a avut curajul să își ia concediu paternal și să fie și aproape de familie, și aproape de mine. Mă bucură că putem repartiza treburile casnice: în ceea ce ține de gătit, soțul gătește deseori, e un bucătar în suflet, iar în ceea ce ține de curățenie îmi place să iau responsabilitățile asupra mea. Datorită faptului că treburile casnice sunt repartizate în mod uniform, eu dispun de ajutor și susținere și am ajuns la concluzia că am cel mai bun soț, iar copii mei au un Tată Bun”, ne povestește Eugenia Anghelov, soția lui Victor.
Fii un tată bun!
###
Campania „Un Tată Bun” este finanțată de Fundația OAK prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului „Abordarea violenței domestice în Republica Moldova”.