Un grup de inițiativă, format din eleve de la liceul „Ion Luca Caragiale”, și-a propus să promoveze patrimoniul natural al Orheiului Vechi. În acest scop, tinerele au inițiat și o campanie media, pe care au intitulat-o „Din Inima Moldovei”.
Elevele au realizat o serie de fotografii, articole și vox-uri care surprind idei ale cunoașterii patrimoniului natural de pe teritoriul Orheiului.
„Încercăm să aducem la cunoștința multora faptul că diversitatea faunistică și floristică a rezervației Orheiul Vechi este una destul de bogată, întrucât include peste 700 de specii de plante, dintre care 26 de specii sunt incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova, 41 de specii de mamifere, 109 specii de păsări, 10 specii de reptile și 11 specii de amfibieni. Acestea sunt trofeele naturale vii cu care ne-am putea mândri dacă am cunoaște mai multe despre spațiul Codrilor noștri”, ne spune Diana Mocanu, membră a grupului de inițiativă.
O altă membră a echipei, Cociorvă Sanda-Maria, afirmă că: „Sunt mândră că promovez ceea ce este Acasă. Codrii Orheiului prezintă un minunat loc de meditare și recreere, însă cu părere de rău, cei care utilizează acest teritoriu în aceste scopuri, adesea nu mențin curățenia și bunăstarea naturii, ei nu cunosc că rezervația orheiană reprezintă un ecosistem și o casă pentru multe animăluțe și un loc prielnic dezvoltării unei varietăți de plante medicinale-cimbrișorul, pătlagina, coada-calului sau coada-șoricelului”.
Mai jos găsiți un vox despre Orheiul Vechi, realizat în cadrul proiectului.
Rezervația Orheiul Vechi cuprinde 18 comune din patru raioane și se extinde pe o arie de circa 34 000 de hectare de frumusețe sălbatică care merită să devină cunoscută.
Activitatea elevilor poate fi urmărită în continuare pe această pagină de Facebook.
Această campanie este desfășurată în cadrul concursului „Tinerii Ambasadori ai Orheiului Vechi”.
Material realizat de Irina Cebotari