Nicolae Badareu și Lina Acălugăriței formează o familie frumoasă din Chișinău, care zilnic se bucură de zâmbetul lui Mihai, cel mai mic membru al familiei, care face un an și jumătate. Nicolae se dedică zilnic domeniului IT, iar Lina, cu o mică pauză pentru Mihai, lucrează într-un ONG.
Un copil înseamnă o responsabilitate majoră și un eveniment care îți schimbă viața la 180 de grade. Nicolae și-a ținut copilul în brațe chiar la câteva clipe după naștere, dar nici până astăzi nu știe dacă a reușit să conștientizeze imediat că a devenit tată. „Presupun că începi să simți tot spectrul de emoții odată cu trecerea timpului, dar sigur am simțit câteva luni furnicături în tot corpul de fiecare dată când îmi luam copilul în brațe, când adormea pe mine sau mai ales când i-am prins primul zâmbet conștient adresat mie.”
Primii pași, dar și primele nopți nedormite sunt o altă perioadă importantă în viața familiei lui Nicolae, dar, uneori, ne putem da seama de fericirea pe care o aduce copilul în viața noastră doar uitându-ne înapoi: „Oboseala acumulată, nopțile nedormite, lipsa timpului pentru interesele personale pot afecta la moment înțelegerea bucuriei imense care ți-e dată să o trăiești. Și totuși, când ajungi să auzi cum zice tata și aleargă să te cuprindă când vii de la serviciu sau te ia de mână să mergeți în doi la plimbare, inima îți crește și mai mare”.
După părerea lui Nicolae, un tată bun este cel care, în primul rând, își poate manifesta dragostea și emoțiile sale față de copil fără a avea constrângeri la nivel emoțional. De asemenea, un tată bun trebuie să poată avea grijă de copilul său la orice oră și la orice moment din viața acestuia. „Un tată bun este acela care își înțelege partenerul de viață și găsește acea simbioză în care copilul să se simtă iubit și îngrijit.”
Pe lângă bucuria fără margini adusă de un copil în viața părintelui, acesta mai aduce cu sine câteva lecții importante de viață. Pentru Nicolae, fiecare moment petrecut cu Mihu, fiul său, e foarte prețios, iar dragostea necondiționată ajută mult pentru a depăși orice momente de oboseală.
În împărțirea timpului pentru lucru și pentru casă, Nicolae susține că e vorba doar de setarea priorităților. Timpul pentru familie și copil este mereu prioritatea numărul unu pentru Nicolae, încercând să petreacă cu ai săi cât mai mult timp posibil. „Chiar de la nașterea copilului, soțul a luat o poziție activă în creșterea și educația copilului. Concediul de paternitate a fost o oportunitate care a facilitat enorm deprinderea cu noua viață de familie în trei”, ne povestește Lina, soția lui Nicolae. Când este vorba de repartizarea activităților casnice, acestea sunt divizate egal și nu există vreun criteriu. Fiecare lucru este făcut de cel care reușește primul, iar cuplul se susține reciproc. „Deși viața de familie cu copii este mult mai solicitantă decât viața în doi, credem ambii în puterea negocierilor, planificării din timp a treburilor casnice și personale, astfel încât să reușim să ne acordăm multă dragoste unul altuia, dar și copilului nostru”, mai adaugă mama, Lina Acălugăriței.
Nicolae crede că tatăl, ca mama, trebuie să fie un participant activ în creșterea și dezvoltarea copilului: „Tatăl e acel care ajută copilul să interacționeze și mai mult cu lumea din jur și să creeze o diversitate de stimulare a copilului precum și viziunea față de o familie sănătoasă, unde ambii părinți sunt implicați. Implicarea tatălui înseamnă mult mai mult pentru copii și partener decât siguranță financiară. Implicarea emoțională și fizică a tatălui este un imbold de dezvoltare cognitivă, de succes și de reușite școlare, de dezvoltarea sănătății mintale și emoționale, precum și a încrederii pe care un copil îl are în sine”, concluzionează Nicolae.
Nicolae își amintește cu drag cum tatăl său, din copilărie, i-a fost întotdeauna alături și a susținut toate activitățile sale și ale familiei. „Tata era întotdeauna prezent în cadrul familiei și era un exemplu pentru noi toți. Era un om sincer, echilibrat emoțional, întotdeauna prezent, inteligent și iubitor. Tata a fost omul care m-a învățat multe lucruri legate de disciplină, de științele reale, de echilibru emoțional și cum să-i respecți pe toți din jurul tău. A fost un om minunat.” Deși nu îi mai este alături, tatăl său i-a lăsat lui Nicolae câteva lecții importante de viață:
# să fii întotdeauna prezent în viața familiei și să fii fericit;
# întotdeauna să valorifici educația;
# să fii empatic și respectuos cu cei din jurul tău;
# să muncești echilibrat și să-ți valorifici munca;
# familia să fie întotdeauna pe primul loc;
# să fii prezent întotdeauna și să-ți ajuți partenerul de viață în toate.
Nicolae ne spune ferm că a fi un tată bun nu e deloc ușor și chiar e greu de definit, dar există câteva momente la care cu siguranță trebuie să atragă atenția:
# să iubească necondiționat; emoțiile vorbesc pentru voi, iar copiii în primii ani de viață percep doar emoțiile;
# să petreacă timpul cu copilul, să se implice în activitățile copilului;
# să aibă multă răbdare, copiii au interesele și deciziile lor;
# să participe la activitățile casnice împreuna cu partenerul. E necesar ca și partenerul să se odihnească. Încercați să ieșiți cu copilul și să petreceți timpul cu el, cât partenerul se odihnește;
# să se joace cu ei. Multe se percep prin jocuri interactive;
# să trateze partenerul cu respect;
# să învețe copiii să aprecieze lucrurile;
# să cumpere copiilor cărți la orice vârstă și să le citească încă din primele luni;
# să-și protejeze familia.
Campania „Un Tată Bun” este finanțată de Fundația OAK prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului „Abordarea violenței domestice în Republica Moldova”.