„Oricât de mult te-ar copleși contemporaneitatea, nu uita de unde ai plecat. Valorifică naționalul și păstrează tradițiile străbunilor tăi” – cu acest mesaj vine restaurantul La Bădiș și îi îndeamnă pe moldoveni să aprecieze și să valorifice tradiționalul.
Tot mai multe locuri se inspiră din datini și oferă un meniu moldovenesc oaspeților. Însă farmecul obiceiurilor nu constă doar în bucate, ci și în arhitectură. Anume în casele tradiționale s-au născut obiceiurile, rețetele delicioase și, bineînțeles, acea atmosferă specială a evenimentelor intime organizate de străbunicii noștri. În cele ce urmează, te invităm într-o călătorie imaginară unde vei descoperi forme, modele și obiceiuri din trecutul sătenilor dintr-o Moldovă de altădată.
Locuințe practice și adaptate la nevoile personale
Având o afinitate comună cu celelalte popoare din Europa de Est (România, Ucraina și Rusia), locuințele tradiționale moldovenești aveau un decor acompaniat cu materiale naturale, precum paie din grâu, lemn de stejar sau stuf. Cele mai vechi case arhitecturale tradiționale din Moldova pot fi urmărite până la sfârșitul secolului XVIII, începutul secolului XIX. De atunci, este bine păstrată o mulțime de monumente arhitecturale ce oglindesc decorul tradițional al locuințelor bătrânești, în timp ce în ultimele secole, schimbările au avut loc invizibil.
Casele au urmat modelul anterior și au format ceea ce era considerată o regulă nescrisă – păstrarea prosoapelor sau covoarelor cu imprimeu tradițional în casa mare. În construcția acestor locuințe, gândirea sătenilor era îndreptată direct spre adaptarea spațiului la nevoile cotidiene. Amenajarea odăilor pentru dormit, gătit sau păstrat alimente avea loc stabil. Gospodinele își amplasau războaiele de cusut în acele cămări unde lumina de zi era perfectă pentru a coase covoare de excepție. Bucătăria era amplasată atât în interiorul locuinței, cât și afară. Aici se prepara o mulțime de bucate moldovenești și se servea vin de casă. Familiile numeroase puteau lua masa la o terasă din lemn, improvizată în grădină, iar vasele erau spălate în căzi din lemn. La fel erau spălate și hainele fiecărui membru al familiei.
Descoperă arhitectura convențională a locuințelor strămoșești
De-a lungul secolelor, structura spațială a locuințelor tradiționale a fost perfecționată, formând un tip corespunzător ierarhiei sociale. Cercetările arheologice au compensat lipsa de cunoaștere a locuințelor istorice, evidențiind tradiționalul basarabean.
Majoritatea erau construite pe o platformă de lut ars. Pereții din răchită erau țesuți, lipiți cu lut și vopsiți în alb. Unele case aveau două etaje și erau folosite pentru spații de locuit și pentru depozitare. Scheletul acoperișului era realizat din căpriori și cravate din lemn și materiale de acoperire: paie și stuf. Toate acestea serveau la protecția casei împotriva furtunii și a iernilor geroase.
Casele pe așezările de lângă păduri erau construite pe o fundație de piatră, iar pereții aveau ghirlande de grinzi, așezate orizontal și fixate în cuie din lemn, având un efect evident de conservare a lemnului. Întreaga locuință era încălzită de o vatră situată în mijlocul camerei, unde se prepara mâncarea tradițională și în jurul căreia se adunau toți membrii familiei.
Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să petreci câteva ore bune într-o astfel de locuință și să trăiești emoțiile străbunilor tăi? Să guști din tocănițe, mămăliguță fierbinte sau brânză de oi autentică, toate asortate cu un vin de calitate? O poți face la Restaurantul La Bădiș – locul unde ospitalitatea moldovenească nu are limite. Situat la kilometrul 32 de la Chișinău, localul este un refugiu perfect de forfota orașului. Vei scăpa de gândurile despre credite, stres și grijile cotidiene.
Ești invitat să descoperi un decor rustic, inspirat din vechile case tradiționale, cu beciuri și vinoteci bogate. Tot aici poți sărbători zilele de naștere, nunți, cumetrii, întâlniri corporative și alte evenimente importante.
Rezervă o cină sau un prânz pentru toată familia la numărul de telefon +373 68 622 622.