(foto) Cândva electricieni sau șoferi, acum confecționeri de instrumente muzicale. La Fetești se creează viori care ajung pe marile scene ale lumii

viori

Acum doi ani, într-un sat din nordul Moldovei a fost deschisă prima fabrică de instrumente muzicale din lemn, o filială a celei mai renumite fabrici de viori din Reghin, România, care se clasează pe primul loc în lista celor mai mari producători de instrumente muzicale din Europa – „S.A. Hora Reghin”. De atunci, în satul Fetești, zi de zi, oamenii crează viori și violoncele care ajung pe marile scene ale lumii. Cine stă în spatele afacerii și instrumentelor gata, gata să producă note muzicale aflați în articolul ce urmează.

Totul a început în data 25 martie 2018, ne-a comunicat Ion Munteanu, primarul satului Fetești, atunci când în municipiul Reghin a avut loc un spectacol prilejuit de aniversarea a 100 de ani a Unirii Basarabiei cu România, iar în cadrul evenimentului din Republica Moldova au participat localitățile Fetești, Trinca, două localități din raionul Edineț, precum și orașul Ungheni.

De menționat este și faptul că satul Fetești este una dintre cele peste 100 de localități din Republica Moldova care au votat Unirea simbolică cu România, iar în cadrul spectacolului în cauză reprezentanții localității din nordul țării au adus la cunoștință declarația despre Unirea simbolică cu România, care a fost înmânată domnului Gliga Vasile.

Privind această declaraţie, domnul Gliga Vasile i-a comunicat primarului de Fetești ideea că intenționează să deschidă fabrica pentru producerea instrumentelor muzicale și că anume își dorește ca acest lucru să se întâmple la Feteşti.

„Deja pe 13 aprilie 2018, spre Reghin au plecat viitori meseriași dornici de a studia arta confecționării instrumentelor muzicale”, ne povestește primarul.

Ana Cerneva

Acolo, oamenii au studiat trei luni tehnicile și metodele de confecționare a instrumentelor muzicale și de prelucrare a lemnului. În toată această perioadă, meseriașii au fost alimentați și cazați de către campania Gliga, fondatorul căreia este Vasile Gliga, cel menționat mai sus, dar care mai are o experiență în producerea instrumentelor muzicale, de o perioadă de peste 40 de ani.

„A produce viori este foarte simplu dacă ai specialiști”

După aproape cinci luni, la Fetești s-a deschis prima fabrică care produce instrumente muzicale în Moldova. Deschiderea acesteia a avut loc în data de 20 august 2018 și de atunci, cei peste 20 de angajați care anterior erau șoferi, constructori sau electricieni, acum s-au reprofilat și produc două tipuri de instrumente muzicale, vorba este despre viori și violoncele în varianta albă. De aspectul final al instrumentelor muzicale se ocupă femeile care șlefuiesc suprafața viorilor.

Primarul ne-a comunicat că materia primă se importă de la fabrica de bază din Reghin, viorile fiind confecționate din lemn de brad și paltin, iar produsul final se exportă înapoi la fabrica din Reghin, acolo unde viorile sunt vopsite și unde le sunt montate strunele. După care, instrumentele muzicale sunt exportate aproape în toate statele Europei, ajungând astfel pe marele scene ale lumii.

Este complicat acest lucru de efectuat într-o localitate rurală din Moldova? Deopotrivă, ne spune primarul, deoarece a produce viori este foarte simplu, dacă ai specialiști.

Cu părere de rău, ne-a mai spus domnul Munteanu, în perioada de carantină lucrurile au stat un pic mai dificil pentru că cei 25 de angajați ai fabricii au rămas fără salarii. Două luni de zile aceștia n-au avut niciun suport financiar, acum însă, totul revine la normal, angajații deja muncesc la fabrică și produc viori și violoncele.

Ana Cerneva

Pe viitor, compania Gliga preconizează o extindere a fabricii la Fetești pentru producerea și altor tipuri de instrumente muzicale, spațiile de producere permițând acest lucru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente