Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” a anunțat care sunt cele 10 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, care vor beneficia de lucrări de restaurare. Obiectivele au fost selectate în urma consultării publicului și experților în domeniu.
Procesul de selectare a început în ianuarie 2020 cu un apel de depunere a ideilor de proiecte. În urma acestuia, la sfârșitul lunii februarie 2020, au fost înregistrate 248 de propuneri. Grupul de Monitorizare a Patrimoniului Cultural, din care fac parte experți locali și internaționali, creat în cadrul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, a ales 30 de obiective. Acestea au fost vizitate de specialiști pentru o documentare mai minuțioasă.
Ulterior, 16 proiecte au fost supuse unui proces public de votare, care s-a încheiat pe 3 august și care a înregistrat circa 37 000 de voturi.
La rândul lor, specialiștii Grupului de Monitorizare a Patrimoniului Cultural au analizat fiecare obiectiv prin prisma importanței sale cultural-istorice, a urgenței lucrărilor de restaurare și a principiilor de consolidare a încrederii.
Lista finală a proiectelor care vor fi restaurate cu ajutorul Uniunii Europene reprezintă în proporție de 50 % votul publicului și 50 % decizia experților.
Vezi mai jos care vor fi obiectivele restaurate.
Pe malul drept al râului Nistru, obiectivele selectate sunt:
# moara de vânt din satul Gaidar;
# proiectul de digitalizare a desenelor animate realizate de Moldova-Film;
# turnul de apă din Șoldănești;
# cavoul familie Macri din Dubăsarii Vechi;
# muzeul din Doroțcaia.
Obiectivele de pe malul stâng al râului Nistru sunt:
# sinagoga din satul Rașcov;
# aula Colegiului de Arte din orașul Tighina;
# turnul vânturilor din Stroești (Stroenți);
# biserica din satul Rașcov;
# moara de apă din satul Beloci.