Localitatea Scoreni din raionul Strășeni este cea de-a doua destinație. Astfel, protagonistul noului live tour din cadrul campaniei „UE pentru Moldova Rurală” a fost antreprenorul Ion Buliga, care după 16 ani de muncă peste hotarele țării a hotărât să pună pe roate o afacere aici – acasă. Dânsul a înființat o plantație modernă de viță-de-vie, iar datorită programului PARE 1+1 a cumpărat tehnica necesară pentru implementarea proiectului agricol. Despre povestea antreprenorului și alte detalii din live-ul din data de 26 septembrie aflați în cele ce urmează.
Povestea antreprenorului a început în anul 2018, atunci când a aflat despre programul PARE 1+1. Astfel, Ion Buliga a analizat detaliat criteriile de eligibilitate la care corespundea în totalitate și a decis să-și încerce norocul și să depună dosarul.
„Am început să investesc în afacerea mea încă din anul 2016, iar peste doi ani am avut cheltuieli de aproximativ 500 000 și datorită sprijinului european a fost restituită jumătate din bani, adică 250 000 de lei pe care, la fel, le-am investit în vie. Sunt foarte mulțumit”, povestește Ion Buliga.
În prezent, Ion istorisește că deține o suprafață totală de 8,83 hectare de terenuri agricole, dintre care 4,55 hectare le-a plantat cu viță-de-vie din soiul Moldova, iar pe 4,28 hectare a sădit o livadă de prun. Cu banii obținuți, antreprenorul a făcut rost de tractor MTZ 82.1, un cultivator și o freză, cu ajutorul cărora prelucrează terenurile. De asemenea, Ion planifică să mai investească în procurarea suportului pentru spalier, butași și puieți de prun.




Programul de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1), implementat de ODIMM, grație căruia Ion Buliga și-a văzut scopul îndeplinit, are drept obiectiv creșterea numărului de afaceri în zonele rurale și încurajează cetățenii țării să revină din străinătate, să inițieze o afacere și să își construiască viitorul în Republica Moldova.
De menționat este faptul că datorită acestor proiecte zonele rurale nu doar că pot dezvolta potențialul afacerilor, ci pot și să scadă numărul de șomeri în satele țării. Astfel, una dintre prioritățile parteneriatului UE-Moldova în zonele rurale este dezvoltarea antreprenoriatului rural de succes prin susținerea sectorului ÎMM-urilor și crearea de locuri de muncă în zonele rurale.



Uniunea Europeana, cu sprijinul de implementare a asistenței din partea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, contribuie la dezvoltarea micilor afaceri, în special în zonele rurale, și la constituirea unei infrastructuri de suport în afaceri în regiuni.
Totodată, amintim că delegația Uniunii Europene în Republica Moldova continuă să organizeze campania de comunicare „UE pentru Moldova Rurală”, inițiativă menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale cu suportul Uniunii Europene.