Remdesivir va ajunge, în această săptămână, în Moldova. Cât va costa preparatul

medicament
Foto:en.as.com

Remdesivir, primul medicament autorizat condiționat pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 va ajunge în Republica Moldova vineri, 25 septembrie. Potrivit directorului general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, acest lot de 2 000 de flacoane „vine ca urmare a discuțiilor cu distribuitorii locali și solicitării de a prioritiza importul de produse incluse în protocolul clinic”. Preparatul va trece testele de laborator, ceea ce ar putea dura încă aproximativ două zile, apoi va fi disponibil pe piață.

Prețul de piață al unui flacon va fi sub 100 de dolari, comparativ cu prețul de 390 de dolari stabilit pentru preparatul original, produs de Gilead. Covifor va fi distribuit spitalelor după ce CAPCS va organiza o licitație publică, scrie sanatateinfo.md.

Covifor, denumirea comercială a Remdesivir, este produs de compania indiană Hetero Healthcare Ltd, ce deține licență de producere din partea companiei americane Gilead, care a dezvoltat medicamentul.

Preparatul Remdesivir este prevăzut în Protocolul clinic național provizoriu „Infecția cu coronavirus de tip nou”, utilizat în tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Este singurul preparat, încă utilizat în tratament, după ce protocolul a fost modificat, iar în rezultat au fost excluse și unele medicamente, printre care Lopinavir/Ritonavir, Hydroxychloroquinum și Interferon.

În luna mai, Adrministrația de Stat a Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat utilizarea Remdesivirului pentru pacienții spitalizați cu forme grave de COVID-19, după ce un studiu clinic a constatat eficiența medicamentelor antivirale în scurtarea timpului de recuperare postspitalicească.

Cu toate acestea, în luna august, un studiu realizat pe 600 de pacienți, publicat în Revista Asociației Medicale Americane a demonstrat că pacienții cu forme moderate ale bolii, tratați cu medicamente antivirale timp de cinci zile, au avut rezultate recuperatorii mai bune și nu au avut nevoie de terapie adițională cu oxigen, comparativ cu grupul de control cărora le-a fost administrat tratament medicamentos standardizat.

Un studiu efectuat asupra pacienților cu forme medii de COV ID-19 a demonstrat că peste 11 zile de la începutul tratamentului cu Remdesivir, 65% dintre pacienții care au administrat timp de 10 zile preparatul, 70 % dintre cei care au administrat cinci zile același preparat și 60 % dintre pacienții care au urmat tratamentul standard au părăsit spitalul.

Cele mai frecvente reacții adverse observate după administrarea Remdesivirului includ greața, nivelul scăzut de potasiu în sânge și durerile de cap.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente