Opinia experților: „Una dintre cauzele secetei din acest an în Moldova o reprezintă tăierea pădurilor”

119019656_1343811722616971_5930393423505168289_o (1)
Foto: fb/Илья Тромбицкий

Vara aceasta, în Moldova s-a înregistrat o secetă nemaiîntâlnită până acum. Râurile s-au uscat, lacurile s-au transformat în deșerturi, iar fermierii și-au pierdut recoltele. Una dintre principalele cauze ale secetei este defrișarea și distrugerea sistemului de irigații, relatează iz.ru.

„În ultimele șase luni, cantitatea de precipitații atmosferice din țară a fost cu 127 de milimetri mai mică decât media pentru această perioadă, iar temperatura aerului a fost cu 3,7 grade Celsius mai mare decât de obicei. Ca urmare, rezervele de apă din sol la o adâncime de până la doi metri au scăzut de trei ori. Copacii se usucă, apa subterană a dispărut”, menționează Institutul pentru Studiul Culturilor de Câmp din Moldova, notează locals.md.

Râurile Nistru și Prut au secat puțin în unele zone, iar râurile mici Cahul, Botna și Bâk au dispărut pur și simplu. Alte artere maritime au pierdut o cantitate considerabilă de apă.

În unele așezări, lacurile s-au uscat. Ecologul Ilya Trombitsky a postat pe pagina sa de Facebook imagini ale unui iaz uscat din satul Reden. Între timp, patru lacuri din satul Tomai s-au uscat deodată. În unele așezări s-au uscat și fântânile.

Potrivit iz.ru, una dintre principalele cauze ale secetei este defrișarea. Spațiile verzi generează oxigen, mențin nivelul apelor subterane și protejează solul de eroziune. Dacă există puține păduri, apele subterane se nămolesc, iar pământul se deșertifică.

Potrivit Biroului Național de Statistică al Moldovei, numărul spațiilor verzi din țară scade. Dacă acum 10 ani au fost tăiate 18 000 de hectare de pădure, atunci în 2017 această cifră a crescut la 32 000 de hectare pe an.

„Acum, pădurile ocupă 11,6 % din suprafața țării. În Europa, pădurile acoperă 40 % din teritoriu. În Slovenia, această cifră atinge 60 %, în statele scandinave – 70 %”, explică președinta Centrului Național de Mediu, Inna Coșieru.

Un alt motiv al crizei este distrugerea sistemului de irigații. În acest moment, doar o zecime din terenurile agricole sunt irigate în Moldova, iar restul fermelor speră la vreme bună.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente