(foto, video) A adunat 10 ani de trăiri într-un album. „Dim The Light” – un nou proiect muzical lansat în Moldova

118206763_3681148641900003_4659292361963851724_o

Dincolo de teorii și conspirații, muzica este lumina care provine exclusiv din interiorul oamenilor. De altfel, protagonistul articolului de mai jos, de curând, a lansat un proiect propriu care se numește Dim The Light. Este vorba despre Dumitru Colesnicov, un tânăr artist din Republica Moldova, care ne-a povestit despre proiectul său solo, despre ambiția și aspirațiile muzicale spre care râvnește.

Proiectul solo se numește Dim The Light. La început însă, Dumitru voia să-l numească pur și simplu Dim, dar la sugestia unui prieten numele proiectului a prins contur de lumină prin sintagma The Light. „La un eventual concert live, spune Dumitru, mă voi putea prezenta și în același timp voi ruga să se micșoreze intensitatea luminii.”

Anterior, Dumitru a făcut parte din trupa „Gruba Lemnarii”, care a activat aproape doi ani, timp în care au reușit să schimbe în jur de 10 muzicieni, mai ales toboșari. Majoritatea însă, într-un final, a plecat peste hotare. Acum, Dumitru a luat decizia de a lucra asupra unui proiect solo. La baza acestei decizii au stat mai mulți factori despre care protagonistul ne relatează în continuare.

„Cel mai consistent este faptul că anume într-un proiect solo pot să iau eu toate deciziile și, chiar dacă sunt decizii greșite, voi putea învăța din ele. Din păcate, sunt genul care nu poate învăța din greșelile altora, ci doar din cele proprii. Un alt motiv al apariției proiectului solo este că sunt la un nivel destul de mediu în ceea ce ține de profesionalismul muzical, motiv din care muzicienii profesioniști nu și-ar dori să lucreze cu mine. Aveam nevoie de muzicieni de nivelul meu, iar muzicienii de nivelul meu nu prea au posibilitatea financiară de a dedica mult timp muzicii. Mai mult decât atât, majoritatea pleca peste hotare foarte des.

Un alt motiv a fost siguranța mea financiară. Momentan, lucrez cu tatăl meu într-o afacere din domeniul depozitelor frigorifice industriale, care îmi permite să am un venit stabil. Pe de altă parte, pandemia mi-a stricat toate planurile de călătorii în vara aceasta, respectiv nu puteam cheltui banii pe călătorii. Și, în sfârșit, tot mai mulți prieteni cu care îmi împărtășeam ideile muzicale spuneau că a venit timpul să fac un album.

Toate aceste premise s-au adunat într-un impuls și decizia a fost luată foarte repede, deci putem spune că proiectul solo este rezultatul deciziei de a face un album și nu invers.”

Dumitru ne-a povestit că albumul conține atât piese și idei adunate cu anii, cât și piese scrise în pandemie, când stătea în izolare și avea mult timp liber.

„Neavând skill-ul necesar pentru a face desene complicate, pur și simplu am scos inima din mine și am pus-o în chitară”

De menționat este faptul că albumul are o denumire curioasă, și anume A Little Theory A Little Practice. La acest subiect, Dumitru ne-a relatat că denumirea reprezintă de fapt nivelul său actual de profesionalism în lumea muzicii.

„Am un pic de cunoștințe teoretice și un pic de experiență, iar pentru coperta albumului am decis să iau un desen făcut de mine cu 11 ani în urmă. Desenul făcut în școală era exprimarea emoției mele față de chitară, pe când eram în prima mea trupă. Îmi aduc aminte că era o trupă compusă din colegi de școală, cu denumirea «4.5».

Voiam să arăt că iubesc chitara și, neavând skill-ul necesar pentru a face desene complicate, pur și simplu am scos inima din mine și am pus-o în chitară, ca 11 ani mai târziu asta să devină coperta primului meu album. Nu m-am putut opri din cântat în toți acești ani, așa că presupun că știam eu ceva acum 11 ani.”

„Am scos din mine toate emoțiile pe care le-am trăit în ultimii 10 ani”

Albumul este un amalgam de genuri muzicale și stări: de la agresivitate și supărare, până la bucurie și iubire, de la disperare și dezamăgire până la speranță și bunăvoință.

„Am scos din mine toate emoțiile pe care le-am trăit în ultimii 10 ani. 10 ani în care am trecut și prin dependență de droguri, dar și prin recuperare. Am pierdut o mare iubire și am acceptat asta… Am pierdut unii prieteni și i-am regăsit pe alții. Am lăsat universitatea din cauza dependenței, apoi am schimbat o sumedenie de joburi, am schimbat viziuni și valori în viață, iar toate astea se pot simți în albumul meu.”

„Este un prim pas și oricum ar fi el, este totuși un pas”

Dumitru ne-a mărturisit că la album s-a lucrat foarte rapid, aproximativ o lună, menționând că mergea la studio de două-patru ori pe săptămână, lucrând câte trei-patru ore pe zi.

„Am învățat o lecție din aceasta experiență, de aceea voi fi mai atent pe viitor. O să dedic mai mult timp fiecărei piese. Nu spun că a ieșit ceva rău, dar se putea mai bine, obiectiv analizând. Dar oricum nu regret, sunt mulțumit cu rezultatul pe care îl am la moment, deoarece este un prim pas și oricum ar fi el, este totuși un pas.”

Fiind întrebat despre cum e să faci muzică în Moldova, Dumitru ne-a răspuns că dacă vrei tare să faci ceva, vei face acest lucru și pe Marte.

„Muzică este plăcut să faci oriunde, dacă o faci pentru plăcerea ta. Eu o fac pentru plăcerea mea și ea îmi aduce acele sentimente de care am nevoie. Probabil este greu să îți faci o profesie din asta, dar nu acesta e scopul meu.”

Puteți asculta/cumpăra/descărca albumul integral al Dim The Light accesând acest link!

Activitatea proiectului o puteți urmări pe Facebook și Instagram!

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente