Autoritățile locale vin cu un mesaj pentru toți participanții la procesul educațional

bullying-01 (2)

Viceprimarul de ramură al municipiului Chișinău se adresează tuturor participanților din comunitatea educațională, îndemnându-i să evite formele de presiuni care se pot manifesta în instituțiile de învățământ odată cu începerea noului an școlar, în perioada pandemică de COVID-19.

După prima săptămână de la începutul noului an școlar, municipalitatea a sesizat mai multe dificultăți cu care s-au confruntat managerii școlilor și ai grădinițelor din capitală, dar și a recepționat mesaje contradictorii din partea părinților. În acest sens, responsabilii de domeniul educației vin cu un mesaj de susținere către participanți.

„Vom acorda permanent tot suportul necesar profesorilor, educatorilor, personalului auxiliar, managerilor instituțiilor, părinților și, nu în ultimul rând, tuturor copiilor. Este foarte important ca în această perioadă complicată, plină de încercări, multă asumare și responsabilizare, fiecare participant la procesul educaţional să conștientizeze necesitatea respectării regulilor de protecție, dar și să dea dovadă de respect reciproc și multă răbdare. Înțelegem foarte bine cât de dificil și diferit este pentru noi toți acest an școlar, de aceea trebuie să ne străduim să evităm crizele de presiune, discriminare sau judecare față de colegii noștri pedagogi”, îndeamnă Angela Cutasevici, viceprimara municipiului Chișinău.

La fel ca și alte țări, în această pandemie Republica Moldova a trebuit să acționeze rapid și cât mai corect față de fiecare cetățean, astfel încât aceștia să se simtă în siguranță și tratați în mod echitabil. Această pandemie continuă încă să ne demonstreze că sprijinul reciproc este cel mai important lucru prin care o societate reușește să facă față provocărilor și să depășească situațiile de criză.

„Am fost forțați de împrejurări să acționăm ad-hoc și să luăm decizii comune. Managerii au selectat, de comun acord, din modelele educaționale care au fost propuse pentru implementare de către autoritățile publice centrale. Știm că doar împreună ne va reuși să depășim această perioadă extrem de dificilă și să ne bucurăm de timpul petrecut la școală și la grădiniță. Noi, cu toții, trebuie să ne respectăm reciproc, să fim buni cu noi înșine și cu cei din jurul nostru, să evităm situațiile de presiune asupra sistemului educațional. Profesorii sunt cei care muncesc cu dedicație, dăruire, în condiții dificile.

Acum, școala este alta și nimeni nu știe cum vor evolua lucrurile. Dar părinții, prin buna comunicare cu copilul și cu profesorul, pot ajuta sistemul. Avem nevoie de ajutorul și înțelegerea tuturor. Urmărim același obiectiv – educarea și sănătatea copilului”, mai afirmă viceprimara.

Autoritățile locale susțin că măsurile de protecție care sunt respectate de către profesorii/educatorii și personalul auxiliar din școli și grădinițe nu sunt unele dintre cele mai simple, iar presiunile asupra acestora, care vin din societate, fac ca procesele de lucru să fie și mai incomode și stresante.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente