Moldova va efectua un împrumut de circa 70 de milioane de euro pentru lupta cu efectele pandemiei de COVID-19

euro-849×478-1-1

Republica Moldova va contracta un împrumut în valoare de circa 70 de milioane de euro pentru a asigura un răspuns eficient în lupta cu pandemia COVID-19. Comisia economie, buget și finanțe a decis, în ședința de marți, să propună plenului parlamentului ratificarea Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”.

Potrivit unui comunicat al parlamentului, proiectul va fi structurat în două componente:
# sănătate;
# ajutor pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii.

Pentru sistemul de sănătate vor fi alocate 40 milioane de euro, iar sursele financiare vor fi utilizate pentru achiziția echipamentelor medicale și a materialelor consumabile, reabilitarea unităților medicale, precum și mobilizarea de expertiză suplimentară pentru a asigura un răspuns de urgență la COVID-19.

Pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii vor fi destinate 30 de milioane de euro. Astfel, finanțarea va fi alocată pentru capitalul circulant și nevoile de investiții ale întreprinderilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locurile de muncă.

Maturitatea maximală a creditului pentru componenta sănătate este de 15 ani și, respectiv, șase ani pentru componenta întreprinderile micro, mici și mijlocii.

Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii” a fost semnat în data de 29 iulie 2020.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente