Catastiful zilei: cum în mai puțin de 16 ore poți să-ți dai demisia din funcția de șef al ANSP în urma unor declarații la TV

clepsidracollage

Șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, în cadrul unei emisiuni de la TVR MOLDOVA, a declarat că persoanele care au decedat din cauza virusului de tip nou au fost o povară pentru ei înșiși și pentru cei din jur. 99 % dintre decesele înregistrate sunt persoane care au avut cel puțin o comorbiditate, iar peste 70 % dintre decese sunt persoane care au avut cel puțin două comorbidități, la aceasta face referire Nicolae Furtună.

Ora 22.00, 7 septembrie 2020. Declarații la TV.

„Patologia cardiovasculară predomină, persoanele cu diabet zaharat sunt vulnerabile, de când spunem noi că obezitatea este factor de risc pentru maladiile netransmisibile şi pentru alte maladii. În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. Mai mult de o treime dintre persoanele care au decedat aveau diferit grad de obezitate. Din COVID trebuia să facem multe concluzii, inclusiv astea. Nu vreau să fiu judecat şi să par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”, a menționat Nicolae Furtună.

Detalii aici.

Ora 23.00, 7 septembrie 2020. Primele reacții

Apar primele reacții în care se cere demisia lui Nicolae Furtună în urma declarațiilor:
„DEMISIA!
Am văzut cum sute de oameni luptă împotriva cancerului unui singur om. Nimeni nu crezut că este o povară, toți au sperat până în ultimul moment. Nici omul Furtună și nici funcționarul Furtună nu are dreptul moral să zică așa ceva în public!”. (Victor Bunescu)

Ora 9.30, 8 septembrie 2020. Reîncep întrebările de la activiști și activiste

Fosta ministră a sănătății Ala Nemerenco a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că regretă faptul că l-a numit pe Nicolae Furtună în funcția de director interimar la ANSP.

Detalii aici.

Ora 11.00, 8 septembrie 2020. Scuze publice.

Directorul ANSP a cerut scuze publice după ce a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni, că persoanele care au decedat din cauza virusului de tip nou au fost o povară pentru ei înșiși și pentru cei din jur. Acesta a spus că a făcut referință medicală, dar nu socială.

„Pornind de la cuvântul «povară», am făcut referință medicală, dar nu și socială. Îmi aduc scuzele de rigoare acelor persoane care într-un fel sau altul au înțeles exprimarea mea. Din punct de vedere medical, eu consider că m-am exprimat corect. Eu sunt om viu și sufăr alături de toate persoanele care au suferit în urma pandemiei COVID-19. Vreau să aduc scuzele de rigoare pentru sintagma care a fost greșit interpretată”, a declarat Nicole Furtună.

Detalii aici.

Ora 12.00, 8 septembrie 2020. Scuzele nu sunt suficiente.

„Îmi exprim regretul și consternarea față de declarațiile făcute de directorul ANSP, Nicolae Furtună. Scuzele publice nu sunt deloc suficiente atunci când printr-o declarație afectezi moral un număr mare de oameni. Nu am obiecții față de activitatea domnului Furtună, știu că a muncit din greu în această perioadă pandemică foarte complicată, dar declarația complet inadecvată pe care a făcut-o îi afectează grav credibilitatea pentru activitatea sa de mai departe”, scrie în postarea sa președintele Igor Dodon.

Detalii aici.

Ora 14.00, 8 septembrie 2020. Demisia!

Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, și-a anunțat demisia după ce a avut o întâlnire cu prim-ministrul Ion Chicu. Decizia vine după ce mai mulți lideri politici au cerut demisia lui Nicolae Furtună.

Totodată, Nicolae Furtună a raportat starea de lucruri din cadrul ANSP privind proiectele demarate și care necesită a fi continuate, dar și problemele stringente cu care se confruntă. S-a mai discutat și despre evoluția situației epidemiologice din țară, despre stocul de echipament disponibil și capacitățile sistemului medical de a face față pandemiei, se arată într-un comunicat al guvernului.

Detalii aici.

Ora 15.00, 8 septembrie 2020. Quo Vadis?

Taguri: #La Catastif
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente