Rusia acuză NATO și Uniunea Europeană că fac declarații distructive despre Belarus

Russia’s Foreign Minister Sergei Lavrov and Libyan Parliament Speaker Aguila Saleh Issa meet in Moscow

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a condamnat miercuri ceea ce el a numit „amestecul forțelor străine” în Belarus și a acuzat NATO și Uniunea Europeană că fac declarații „distructive” în legătură cu criza politică din această țară, citează Reuters.

Șeful diplomației ruse s-a adresat public după discuțiile avute miercuri, la Moscova, cu omologul său belarus Vladimir Makei, întâlnire în care a indicat, printre altele, că liderul belarus Aleksandr Lukașenko va fi primit de președintele rus Vladimir Putin „în următoarele două săptămâni”, transmite AGERPRES.

De asemenea, Lavrov a acuzat Ucraina că a alimentat criza din Belarus şi a spus că Moscova nu vede rostul angajării în dialog cu consiliul de coordonare creat recent de reprezentanți ai societății civile belaruse pentru a sprijini tranziția de putere. Acest consiliu cere demisia președintelui Lukașenko, eliberarea tuturor deținuților politici și organizarea unor alegeri libere și corecte în Belarus.

Serghei Lavrov a afirmat că 200 de extremiști ucraineni antrenați se află pe teritoriul Belarusului încercând să destabilizeze țara.

El a mai anunțat că premierul rus este așteptat joi la Minsk, în plină mișcare de protest contra realegerii președintelui Aleksandr Lukaşenko. „Mâine, prim-ministrul Mihail Mişustin se va deplasa la Minsk”, a spus Serghei Lavrov, citat de agențiile de presă ruse, anunțând astfel prima vizită a unui demnitar rus de rang înalt în Belarus de la începerea crizei politice din această țară.

Pe de altă parte, ministrul apărării belarus este așteptat vineri la Moscova pentru consultări în cadrul mai multor organizații internaționale ce reunesc în special foste republici din Uniunea Sovietică.

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidențiale din 9 august, despre care opoziția este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukașenko, aflat de 26 de ani la putere, al șaselea mandat consecutiv.

Rusia a dat semnale tot mai clare de susținere a liderului de la Minsk, cu care însă relațiile s-au tensionat mai ales în primăvara acestui an, când Lukaşenko a acuzat Moscova de tentativă de interferență în procesul electoral din Belarus pentru ca țara să devină vasal al Rusiei, acuzații respinse ferm de Kremlin.

Însă după alegerile prezidențiale din 9 august, liderul belarus a denunțat un complot occidental și a apelat la sprijinul Rusiei. Putin a promis deja să trimită forțe ruse în Belarus dacă mișcarea de contestare ar degenera, însă Minskul cere și o asistență economică, economia sa fiind în criză, inclusiv ca urmare a sancțiunilor impuse de unele țări vecine.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente