Regizoarea Natalia Shaufert: „Cum omul care nu are treabă cu cinematografia să afle despre filmele autohtone? Nicicum”

resentimentcollage

„Resentiment” este filmul de ficțiune, care dă startul săptămânii „Filme din Moldova – online” (2-8 septembrie). Acesta va fi difuzat pe 2 septembrie, începând cu ora 21.30, online, pe www.cinema.ucm.md. Ce a determinat-o pe tânăra regizoare Natalia Shaufert, aflată peste hotarele țării, să participe la acest proiect inedit, dar și cât de dificil este să realizezi un fim în Republica Moldova, aflați din interviul acordat pentru #diez.

– „Filme din Moldova – online”, un proiect inedit pentru cinematografia de la noi. Crezi că era necesar, mai ales pe timp de pandemie, când cinematografele sunt închise?

– Un proiect de milioane, care ajută cineaștii să își promoveze filmele. O platformă de filme naționale, care demult trebuia să fie creată. Acum, moldovenii nu o să mai aibă dreptul de a spune că în Moldova nu se fac filme. Acum, ei au posibilitatea să le privească, să le aprecieze. Un astfel de proiect trebuia inițiat mult mai devreme, încă înainte de această criză pandemică.

– Cum ai descrie cinematografia din Republica Moldova într-o frază?

– Cireșele vecinului sunt mai dulci. Imaginați-vă un producător de produse alimentare fără consumatori. Iată așa este cinematografia Republicii Moldova. Filme se produc, consumatori sunt, însă ei prefera să susțină producătorii străini.

– Tot ce cunosc oamenii despre filmele moldovenești este că „la noi nu se fac filme”. De ce au așa părere? Se fac sau nu filme la noi acasă?

– Deoarece filmele făcute în Republica Moldova nu sunt susținute de televiziunile și presa moldovenească. Experiență proprie. Cum omul care nu are treabă cu cinematografia, cultura și arta să afle despre filmele autohtone? Nicicum. Și dacă sunt unii sunt capabili să caute pe Google și să le privească, nu o fac. E mai simplu, e mai ușor să te plângi și să critici. Dar voi știați că Moldova a luat Cannes? Ok, nu acum, dar a luat.

– Poate ar fi cazul ca regizorii, producătorii să-și promoveze mai mult munca?

– Cum? Spuneți-mi voi. Să bat la fiecare în ușă precum martorii Iehova? Noi nu avem așa finanțare. Am contactat toate televiziunile Moldovei, nu îi interesează. Am organizat premiera filmului gratuit. Nu au venit decât cunoscuții și cei implicați. Am montat un interviu cu echipa –actorii, making of, trailer. Am prezentat filmul la festivaluri și am luat premii. Pe cine interesează toate astea? Pe cine interesează că am muncit ani de-a rândul, pe gratis, ba chiar am plătit din buzunar. În perioada în care am cheltuit trei saci de energie pentru promovare într-o țară cu cetățeni cărora nu le pasă de artă și cultură, puteam să mai fac un film.

– „Resentiment”, un film de ficțiune, va fi difuzat pe 2 septembrie, chiar în prima zi a săptămânii „Filme din Moldova – online”. Ce te-a determinat să accepți provocarea de a-ți proiecta filmul online?

– Filmul „Resentiment” a adunat sute de oameni talentați, darnici și buni la suflet. Pe mulți nu i-am mai găsit ca să le mulțumim sau ca să le oferim șansa să îl vadă. Sunt interesată să fie vizionat și răsvizionat filmul, așa că, cu mare drag, accept orice oportunitate. Altfel prinde colb pe rafturi sau în sertare.

– Ce sau cine te-a inspirat? Poate e vorba de o poveste de viață?

– Unele trăiri triste, trăite de mătușa mea Galina, care, cu umor, mi le-a povestit cu drag, în amănunte, de zeci de ori când scriam scenariul.

– Cât au durat filmările, montajul? Câți oameni au fost implicați?

– Au fost implicați peste 400 de oameni la producția filmului. Filmările au durat mai mult de un an. Scenariul, producția, postproducția și promovarea filmului au durat mai bine de patru ani.

– Care este „prețul” unui film realizat în Moldova?

– Prețul? Dar cât ai? Ahaha. Din cât ai, cu atât facem. Altfel, nu facem deloc.

– Este greu să faci filme acasă? De ce?

– Nu mai știu. Eu am plecat de acasă. Rămâneți cu bine. Sincer, nicăieri industria cinematografică nu e unsă cu miere. Am lucrat în echipe la mai multe filme independente (buget redus) la New York. Aici cineaștii suferă din aceleași motive. Poveștile filmelor de milioane sunt trăite de puțini.

– În calitate de regizoare, ce mesaj ai vrea să transmiți oamenilor?

– Veniți la film! Nu vă mai plângeți pe cinematografie fără să priviți cel puțin 10 filme. Încurajați și criticați constructiv!

Filmul are nota 6,6 pe IMDb. Dacă v-a plăcut, puteți lăsa aici o recenzie.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente