(foto) Conceptul Ecopark Rezidențial „Floarea Vieții” din Moldova participă la un concurs din Rusia

floarea1

Conceptul Ecopark Rezidențial „Floarea Vieții”, dotat cu tehnologii de ultima generație, care a câștigat deja un premiu la Concursul Eco-Tectonica în 2017, participă acum la concursul Agenției pentru Inițiative Strategice 2020 (ASI, Federația Rusă).

Ecopark-ul rezidențial este un nou tip de așezare umană, al cărui obiectiv este de a forma un mod de viață durabil, ecologic pe pământ, păstrând în același timp toate avantajele confortului urban, într-un efort comun de a ADUCE LA ZERO amprenta ecologică a comunității și de a înclina balanța către un echilibru ecologic pozitiv. De fapt, acesta este un hibrid între concepte deja cunoscute: cooperativă pomicolă, comunitate comunitară rurală din secolul al XIX-lea, kibbutzul israelian, o grădină botanică și cunoscuta gospodărie colectivă, toate bazate pe proprietatea privată.

„Imaginează-ți că împreună cu familia locuiești în mijlocul unei grădini botanice! O imensă abundență de plante, fructe, legume, pomușoare, nuci și plante medicinale se extinde constant datorită schimbărilor climatice (restabilirea climei). Toate lucrările agrotehnice sunt efectuate de o echipă locală de profesioniști, la care te poți alătura oricând pentru câteva ore.

Prietenii tăi, părtași și rudele dorite locuiesc lângă tine, dar casele lor nu sunt peste un gard înalt! Nu există garduri între terenurile private din Ecopark. Există suficient spațiu între case pentru a limita contactul vizual și zgomotul. Consumați alimente ecologice de origine locală, respirați aer curat și lucrați de aici. Uitați de blocajele de trafic și de trenurile electrice suburbane, munca este la 10 minute de mers pe jos sau cu bicicleta. Terenul dvs. personal și Ecosistemul Ecoparcul Rezidențial asigură mai mult de 50 % din consumul familiei dvs. În consecință, a fi la locul de muncă este acum suficient de două-trei zile pe săptămână și de multe ori nu este nevoie să mergi nicăieri, deoarece majoritatea profesiilor astăzi pot deja fi practicate online!”, scrie în descrierea conceptului.

Potrivit dezvoltatorilor conceptului, echipa din Moldova care dezvoltă și proiectul de restaurare a pădurilor este ARBORETUM.LIVE. „În acest moment istoric, în economiile avansate ale lumii, boomul în construcția «orașelor inteligente» câștigă avânt, în care modul de viață uman este strâns integrat cu cele mai noi evoluții în tehnologia informației și robotică din punct de vedere al mediului. Aceasta este o repetare a vechii paradigme, deoarece orașele inteligente sunt și mai dependente de resursele importate din exterior decât de urbanizarea actuală.

Este nevoie de o soluție care să poată arăta rapid în practică o cale alternativă și, de fapt, să devină acea cale. În opinia noastră, umanitatea de astăzi, într-o măsură mai mare, are nevoie de «sate inteligente» care sunt încorporate armonios în mediu, lasă în fiecare an o amprentă ecologică mai mică și formează o cultură responsabilă din punct de vedere al mediului, alimentează și educă cetățeni responsabili cu abilitățile de a trăi pe pământ”, spune Alexandru Sainsus.

Alexandru Sainsus, antreprenor, fondatorul proiectului: „Am început să studiem subiectul și experiența mondială a așezărilor durabile în urmă cu mai bine de 10 ani. În 2015, am prezentat acest concept guvernului și chiar am semnat un Acord de cooperare cu Colegiul de Ecologie din Chișinău, pe terenul căruia era planificat dezvoltarea proiectului. A fost lansată procedura de parteneriat public-privat, Din păcate, seria nesfârșită de schimbări guvernamentale și criza politică nu au permis finalizarea părții legale. Astăzi, oferim această idee la Concursul Federal ASI. Desigur, în Rusia există mult mai multe oportunități de a implementa nu una sau două, ci o întreagă rețea de zeci de așezări autonome similare, atât sub formă de sateliți a orașelor mari, cât și în teritorii foarte îndepărtate. Am plasat justificări destul de detaliate pe site-ul ASI. Dacă găsim un partener interesat, suntem gata să ne afundăm împreună cu el în subiect și, cine știe, poate ceva mai târziu împreună, să construim o astfel de așezare în Moldova”.

Pentru a susține această idee pe forumul ASI, urmați câțiva pași simpli:
#1. treceți pe următorul link: http://bit.ly/FVP2ASI;
#2. vă înregistrați în sistem printr-un singur clic cu ajutorul contului de Facebook sau VKontakte;
#3. parcurgeți descrierea. Mai jos, în discuție, apreciați cu un like nu doar articolul, ci și comentariile altor utilizatori, care v-au plăcut. Puteți scrie și Dvs. o recenzie, să adăugați o întrebare, o precizare tot aici în comentarii.

Sistemul de evaluare al forumului ia în considerare toate activitățile utilizatorilor: aprecieri, comentarii, supliniri, întrebări, sugestii.

Forumul ASI „Idei puternice pentru timpuri noi” formează o comunitate de oameni de inițiativă care sunt gata să sprijine economia, sfera socială și tehnologică a țării cu ideile, proiectele și energia lor. Obiectivele forumului: formarea unei strategii tehnologice pentru dezvoltarea Rusiei și implementarea celor mai puternice idei. Recepționarea ideilor și lucrărilor pe site vor dura până pe 10 septembrie 2020.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente