(video) „Nu contează în ce limbă vorbim, important e că suntem un tot întreg.” Mesajele politicienilor din Moldova cu ocazia Zilei Independenței

fd

Politicienii s-au întrecut la mesajele de felicitare a cetățenilor cu ocazia Zilei Independenței a Republicii Moldova. Astăzi se împlinesc 29 de ani de când 280 de deputați au adoptat Declarația de Independență.

Andrian Candu, PRO MOLDOVA

„La multi ani, țară de dor! De 29 de ani, mai curând în pofida decât datorită, Republica Moldova a rezistat și, puțin câte puțin, s-a schimbat. Să fim mai uniți, mai buni, mai liberi și mai înțelepți. Să avem parte de guvernări competente și omenoase, de comunități frumoase, de bătrâni energici și copii curioși, de o economie dinamică, de o educație bună, de sănătate și puțin noroc! La mulți ani, oameni ai Moldovei!”

Andrei Năstase, PPPDA

„Ziua Independenței, sărbătoarea noastră națională, nu ne-o poate amâna sau privatiza nimeni. La mulți ani, dragi prieteni! La mulți ani, Republica Moldova!”

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova

„Astăzi, marcăm cea de-a 29-a aniversare a proclamării independenței Republicii Moldova. Cu acest prilej, împreună cu președinta parlamentului, Zinaida Greceanîi, prim-ministrul Ion Chicu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, corpul diplomatic, consilieri prezidențiali, reprezentanți ai primăriei capitalei, am depus flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Acest an a fost dificil pentru societatea noastră, dar am reușit să rezistăm din punct de vedere economic și moral. Statul nostru și-a demonstrat statornicia, iar oamenii noștri au manifestat remarcabile fapte de umanitate, înțelegere și profesionalism. Împreună, vom depăși neapărat vremurile grele și vom continua să dezvoltăm țara noastră așa cum ne dorim și așa cum merită. Doar împreună vom construi o Moldovă integră, pașnică și prosperă. La mulți ani, Republica Moldova!”

Zinaida Greceanîi, PSRM

„Dragi compatrioți, în numele Parlamentului Republicii Moldova și al meu personal, vă adresez sincere felicitări cu ocazia celei de-a 29-a aniversări a Independenței Republicii Moldova.

În această zi, omagiem votul din 27 august 1991 al celor 280 de deputați care au adoptat Declarația de Independență. Actul lor de curaj ne-a oferit șansa istorică de a ne regăsi identitatea, de a pune bazele statului independent Republica Moldova și de a crea oportunități pentru dezvoltarea țării în conformitate cu viziunile și aspirațiile proprii ale poporului nostru.

Cele aproape trei decenii de independență ne-au oferit mai multe lecții. În primul rând, ele ne-au demonstrat că independența are un preț și că ea trebuie apărată zilnic, prin muncă și dragoste pentru țară. Sunt demne de toată recunoștința și de cea mai înaltă apreciere eforturile depuse de cetățeni pentru dezvoltarea comunităților, pentru menținerea stabilității în instituții și în țară în toți acești ani. Consolidarea și democratizarea instituțiilor statului continuă și acum, după aproape trei decenii de independență…

Obiectivul de edificare a unei țări prospere cu cetățeni fericiți și mândri de statul lor devine mai dificil în condițiile crizei pandemice globale. Însă determinarea noastră de a munci necontenit, umăr la umăr, pentru țară și pentru oameni, încrederea și susținerea cetățenilor ne oferă optimism, curaj și putere în acest proces de maximală responsabilitate. Iar cetățenii trebuie să cunoască că nu sunt lăsați pe cont propriu în fața acestei provocări și că statul depune toate eforturile în vederea protejării lor oriunde s-ar afla.

Sunt sigură că vom ieși învingători din această încercare și vom realiza cu succes toate inițiativele frumoase pe care le implementăm pentru dezvoltarea țării și pentru creșterea bunăstării cetățenilor. Avem o singură țară, Republica Moldova. Toate gândurile și preocupările noastre sunt pentru ea și pentru oamenii ei.”

Ilan Șor, Partidul „ȘOR”

„Nu contează în ce limbă vorbim, important e că suntem un tot întreg, un singur popor. Contează că noi toți împreună formăm o țară – o țară cu denumirea Republica Moldova.” Afirmația a fost făcută de Ilan Șor, liderul Partidului „ȘOR”, într-o adresare video către cetățenii țării cu ocazia Zilei Independenței.

„Țara noastră este populată de oameni care vorbesc în diferite limbi, au diverse opțiuni politice. Pe noi ne consolidează faptul că formăm împreună poporul Republicii Moldova. Aceasta este țara noastră și noi o iubim în egală măsură și anume asta ne-a unit și ne unește”, a menționat Ilan Șor în adresarea publicată pe pagina sa oficială de Facebook.

Deputatul a subliniat că, timp de 29 de ani de independență, țara s-a confruntat cu multiple provocări, lipsuri, greutăți, necazuri, crize. La putere s-au perindat politicieni iresponsabili care au pus interesele lor personale mai presus decât cele naționale.

„Independența nu este o simplă declarație cu semnături. Vom putea afirma că suntem independenți doar atunci când nu vom depinde de Est sau de Vest, de ambițiile unora, de politicienii corupți. Independența este atunci când pensionarii nu depind de nepoții lor și pot avea o viață îndestulată. Independența este atunci când cetățeanul simplu nu depinde de creditele bancare și se poate angaja la un loc de muncă bine plătit. Independența este atunci când știm să trăim bine acasă, fără ca să ne invidiem vecinii”, a declarat liderul Partidului „ȘOR”.

El a adăugat că de-a lungul carierei sale politice întotdeauna a încercat să demonstreze că viața în Moldova poate fi mai bună.

„Astăzi, de ziua țării noastre, vreau să dorim ca să ajungem timpul când vom putea afirma: «da, noi am construit o Moldova puternică, bogată și independentă». Consider că asta este posibil de realizat, deoarece cred în Moldova!”, a încheiat Ilan Șor.

Marina Tauber, Partidul „ȘOR”

„Echipa Partidului Politic «ȘOR» va veghea și în continuare ca țara noastră să fie respectată, ca cetățenii să fie apreciați pe măsură, ca guvernările să lucreze pentru binele oamenilor, ca bătrânilor și copiilor noștri să nu le lipsească nimic. Noi credem în Republica Moldova și în viitorul ei! La mulți ani, Patria noastră, Republica Moldova!”

Alexandru Slusari, PPPDA

„Independența nu se rezumă la stemă, steag și imn. Independența apare atunci când așa ceva ar fi imposibil, iar poporul acestui pământ să devină un stăpân adevărat al țării. Exact cu doi ani în urmă, la ora 6.0, 72 de protestatari pașnici, care au petrecut noaptea lângă monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt, au fost înconjurați de peste 1 000 de polițiști și ridicați forțat de dragul unor așa-ziși demnitari de stat din haremul lui Plahotniuc, care urma să depună niște flori. Printre ei a fost și marele «statalist» Dodon. A mers alături de Candu. Probabil cineva a uitat acest lucru. Noi – nu.”

Facebook/Alexandru Slusari

Viorica Dumbrăveanu, ministra sănătății

„Independența este despre democrație, unitate și solidaritate. Sunt 29 de ani în care aceste valori au stat la baza dezvoltării Republicii Moldova, 29 de ani în care am devenit mai puternici în fața provocărilor.

O țară prosperă este o țară în care cetățenii ei sunt sănătoși. Acum, mai mult ca niciodată, luptăm pentru sănătate, iar pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat că prin unitate și solidaritate putem trece și peste această provocare.
În acest an, independența Republicii Moldova o sărbătorim altfel. Astăzi, toate gândurile noastre sunt pentru cei care se află în prima linie în lupta cu COVID-19.

Le mulțumesc cetățenilor Republicii Moldova pentru responsabilitate și implicare, lucrătorilor medicali, polițiștilor, asistenților sociali și tuturor celor care sunt în prima linie în lupta cu COVID-19 pentru munca asiduă, nopți nedormite, dăruire și profesionalism.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente