Conducta cu o lungime de 120 de kilometri urmează să asigure transportul gazelor în volum de 1,5 miliarde de metri cubi per an, iar după finalizarea conductei de circa 165 de kilometri pe tronsonul Onești-Gherăești-Lețcani și a două stații de comprimare la Onești și Gherăești, în anul 2021, capacitatea de transport a acesteia va crește până la 2,2 miliarde de metri cubi per an.
Astfel, conducta va putea asigura aproximativ 75% din consumul mediu al Republicii Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) sau circa 60% din consumul mediu al țării în perioada rece a anului (inclusiv regiunea transnistreană).
Potrivit investitorului, la prima etapă după darea în exploatare, prin gazoduct vor putea fi livrate 1.5 milioane de metri cubi gaze pe zi, iar către 1 decembrie 2020 vor putea fi transportate până la 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi. După instalarea stației de comprimare şi reglare de la Gherăeşti, către 1 ianuarie 2021 vor putea fi transportate în Republica Moldova 4 milioane de metri cubi de gaze pe zi.
Menționăm că lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au început pe 18 februarie 2019, iar valoarea estimată a proiectului este de circa 80 de milioane de euro, conform devizelor de cheltuieli din cadrul documentației de proiect elaborate de Transgaz, România.
Scopul construcției conductei de gaze Ungheni-Chișinău este creșterea securității energetice a țării prin diversificarea surselor și direcțiilor de aprovizionare cu gaze naturale a Republicii Moldova.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.