(video) Ce este imunizarea și cum acționează un vaccin. Află care este rolul acestuia pentru sănătatea noastră

2de53688-4e1a-4344-82b8-2feb67343e98

În cadrul campaniei, „Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul!” au fost create mai multe grafice video care explică drumul pe care îl parcurge un vaccin de la creare și testare, până la administrarea lui.

În societatea de astăzi, putem spune cu siguranță că vaccinurile sunt cea mai bună investiție în viitorul copiilor. O investiție gratuită și accesibilă care în timp a devenit baza unei familii și comunități sănătoase. Vaccinarea are rolul de a stimula activitatea sistemului imunitar la om, iar pentru a înțelege cum acționează un vaccin și ce reprezintă imunizarea, trebuie să cunoaștem cum funcționează sistemul nostru imunitar.

Cum are loc acest lucru?

Atunci când virusurile sau bacteriile care provoacă o boală pătrund în organism și încep să se înmulțească, sistemul nostru imunitar îi recunoaște ca pe niște „corpi străini” și începe să producă proteine speciale, numite anticorpi.

Misiunea anticorpilor este de a ucide virusurile sau bacteriile patogene și de a-i elimina din organism, lucru care duce la însănătoșire. Odată formați, ei rămân în sânge și ocrotesc organismul nostru de această infecție.

Dacă același tip de virus sau bacterie pătrunde în corp repetat, chiar și după mai mulți ani, anticorpii formați vor apăra organismul nostru și nu vor permite bolii să se dezvolte. De aceea, majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc de anumite boli doar o singură dată pentru că au dezvoltat o imunitate naturală față de ele.

Până la apariția vaccinurilor, exista o singură cale de a deveni protejat de unele boli infecțioase – trebuia să fii infectat, să suporți boala, deseori în formă gravă și, cu mult noroc, să te însănătoșești. Imunitatea naturală este un mecanism foarte eficient de protecție a organismului. Doar că pentru a obține această protecție naturală, trebuia să suporți toate consecințele și posibilele riscuri de complicații ale bolii.

În medie, organismul nostru are nevoie de o săptămână pentru a „învăța” cum să lupte cu un microb necunoscut. Până la producerea anticorpilor într-un număr suficient, microbii se înmulțesc și atacă organismul nostru provocând boala. În unele cazuri, sistemul nostru imunitar nu reușește să răspundă suficient de repede la atacul agenților externi și boala progresează.

Scopul vaccinării este de a crea imunitate artificială identică cu cea naturală, dar fără ca persoana să suporte boala, disconfortul sau posibilele complicații grave.

Vaccinurile sunt produse din bacterii, virusuri slăbite sau inactive. De exemplu, vaccinul antirujeolic conține virusul rujeolei inactivat sau slăbit, astfel încât el să nu mai poate provoca boala.

Vaccinurile produse din agenți atenuați sau inactivi sunt de obicei introduse în organismul nostru prin intermediul injecțiilor. Sistemul nostru imunitar reacționează la introducerea vaccinului în același mod ca la infecția naturală – produce anticorpi care se aseamănă cu cei apăruți după suportarea infecției naturale. Acești anticorpi se păstrează în sânge creând imunitate sau protecție față de acele boli infecțioase contra cărora este destinat vaccinul. În cazul în care vom fi vreodată expuși infecției reale, acești anticorpi ne vor proteja.

Rezultatul final al vaccinării este crearea imunității. Dacă organismul va întâlni vreodată intrusul adevărat, sistemul nostru imunitar își va aminti de el și îl va elimina înainte ca să știm că este acolo.

Este important să cunoaștem că prin vaccinare protejăm nu doar persoana care este vaccinată, ci și alte persoane prin imunitate colectivă. Când un număr suficient de mare de oameni sunt vaccinați, aceștia nu permit răspândirea bolilor, formând un scut comunitar.

Orice vaccin are un singur scop să protejeze copiii, familiile și comunitățile de bolile grave care pot fi prevenite.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente