(foto) Premieră gastronomică în Moldova. Artizanii Gustului – proiectul în care bucatele tradiționale vor fi gătite la nivel de fine dining

artizanii gustului

În această toamnă, urmează să fie lansat un nou proiect culinar în Republica Moldova, realizat de echipa Klumea. Prin intermediul acestei producții video, vom putea descoperi bucătari iscusiți de la noi din țară și care vor reinventa bucatele tradiționale în maniera gastronomică fine dining, pentru că, într-un final, gastronomia este artă. Și, de ce nu, poate prin acest proiect vom putea (re)descoperi cultura țării noastre extrem de bogată, cu oameni care iubesc aproape până la nebunie munca pe care o fac.

Cum s-a născut ideea proiectului „Artizanii Gustului”

Nata Albot, producătoarea proiectului „Artizanii Gustului”, ne-a povestit că ideea de a realiza acest proiect i-a venit la facultatea pe care o urmează la Montreal.

„Era prin iarna lui 2016, povestește Nata, atunci când la cursul de Tourisme Gourmand, profesoara ne-a dat mai multe exemple de țări, cândva anonime în gastronomia internațională, care au fost scoase în fața lumii cu efortul bucătarilor locali și asta a avut un impact economic foarte bun asupra turismului local din Peru până la apariția restaurantelor cu stele Michelin.

Bunăoară, în Peru, bucătarii au făcut o coaliție cu producătorii locali și au mers pas în pas cu ei, promovând gastronomia din Peru ajunsă vreo șase ani la rând destinația culinară numărul unu din lume.”

Nata a mai menționat că: „Puterea celei mai gustoase destinații turistice din lume sunt produsele locale și creativitatea umană locală”, evidențiind totodată că ea crede că avem potențial în țara noastră cu ambele, dar la aceste capitole stăm destul de prost acum.

„Cel puțin treptat, treptat, spune Nata, oamenii încep să caute produse organice, iar agricultorii locali – agricultură corectă”.

Cum stăm cu bucătarii?

„Nimeni nu-i știe, nimeni nu-i vede, nimeni nu-i recunoaște din mulțime”, subliniază producătoarea proiectului.

Tocmai din acest motiv, povestește Nata, i-a venit ideea că ar trebui de început de la ceva. În primul rând, de a le face oamenilor cunoștință cu bucătarii de la cele mai cunoscute localuri din Chișinău.

„Când am văzut anunțul IREX Moldova despre concursul de granturi oferite cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău, pentru producție locală, am depus și eu cu proiectul «Artizanii Gustului». Din fericire, proiectul a fost acceptat și iată-ne azi aproape de premiera lui”, ne relatează Nata Albot.

„Mi-aș dori ca oameni să înceapă să pună preț pe sănătatea lor, care depinde direct de ceea ce ei mănâncă”

Întrebând-o pe Nata dacă proiectul gastronomic „Artizanii Gustului” va produce o schimbare în cultura gastronomică a țării noastre, ea ne-a răspuns că nu-și face mari speranțe în privința unei schimbări majore, pentru că: „O cultură sau, mai cu seamă, lipsa unei culturi nu poate fi brusc înlocuită cu alta. Schimbarea de mentalitate se face treptat”.

„Ce mi-aș dori eu să se întâmple?”, se întreabă ulterior Nata. Răspunde astfel: „Mi-aș dori ca oameni să înceapă să pună preț pe sănătatea lor care depinde direct de ceea ce ei mănâncă și mi-aș dori ca oamenii să înțeleagă de ce un strugure crescut organic merită 40 de lei pe bucată”.

Producătoarea proiectului adaugă că: „Nu trebuie să mănânci mult, trebuie să mănânci produse de calitate”. Tocmai de aceea își dorește mult ca să-i poată ajuta pe bucătarii noștri locali să devină mai notorii, ceea ce să le ofere un impuls și dorință de a se implica în proiectele pe care le organizează Nata, unde „este și segment culinar și unde, de fiecare dată, cu mare greu atragem bucătari”.

Tot aici spune că își dorește să începem să căutăm experiențe culinare la nivel local și să devenim mult mai interesanți pe plan internațional, „dar toate acestea sunt o cale lungă, care trebuie de undeva începută”, remarcă Nata.

Producătoare la distanță

„«Artizanii Gustului» semnifică pentru mine o nouă realizare în rol de producătoare. De data asta, din cauza pandemiei, producătoare la distanță”, ne mărturisește Nata Albot.

Dar pe lângă toate astea, spune dânsa, acest proiect gastronomic semnifică pentru ea o modalitate de acumulare a experienței în gestionarea de proiecte, acolo unde, în pofida tuturor greutăților, trebuie să faci rost și de oameni, și de bani, și de sponsori și să livrezi la timp rezultatele în pofida tuturor greutăților apărute.

„Eu cu mare drag invit lumea de la noi să descrețească frunțile și să urmărească «Artizanii Gustului» ca pe o poveste despre eroii timpurilor noastre, care activează într-o țară unde cultura culinară nu face parte din priorități, dar unde ne place să mâncăm bine”, a conchis Nata Albot pentru #diez.

Despre experiența de regizor, Dina Zaiaț povestește că trebuie să recunoască că a fost un „infern” să filmeze acest proiect.

„De ce? Pentru că aromele de la cele mai bune bucătării din Chișinău îți deconectează creierul”, se amuză Dina povestindu-ne despre cum e să fii regizoarea proiectului „Artizanii Gustului”.

„Iată stă farfuria asta minunată în fața ta, e ora prânzului, iar broaștele din stomacul tău protestează de o oră. Depui un efort masiv să nu comanzi o sticlă de vin la acea bucată și să nu trimiți producătoarea și echipa la… odihnit.” (zâmbește)

„[…] și niște psihopați îndrăgostiți de ceea ce fac”

Pentru a ne potoli curiozitatea de a ști ce se află totuși în spatele acestei munci gastronomice masive, Dina relatează că: „În spatele orgasmelor culinare stă o muncă deloc sexy: bucătării mici în care temperaturile ajung la 50-60 de grade, multă foame, călcat peste orgoliu, înjosiri și niște psihopați îndrăgostiți de ceea ce fac”.

Regizoarea menționează că își dorește tare mult ca prin acest proiect spectatorii să poată descoperi prin rețetele moldovenești o altfel de Moldovă și un altfel de patriotism.

„Cel puțin, pe mine m-a convins pentru prima dată în viață că trebuie să ne iubim pe noi mai mult. Astfel, automat ne-am iubi și țara, iar de acolo e doar un pas ca lucrurile să meargă așa cum ne dorim”, spune Dina Zaiaț.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente