În luna iulie, depozitele bancare au ajuns la 73,1 miliarde de lei, în creștere cu 4,75 miliarde de lei de la începutul anului. Însă această creștere se datorează exclusiv depozitelor moarte din sistemul bancar, care includ în sine depozitele fără dobândă și cele cu dobândă redusă, menționează expertul financiar Veaceslav Ioniță.
Din 2015, depozitele bancare au crescut cu 22,9 miliarde de lei, însă această creștere se datorează exclusiv depozitelor moarte, care în această perioadă au cunoscut o creștere de 23 de miliarde de lei. Iar depozitele calitative, care pot fi oferite sub formă de credite de către bănci, au înregistrat o scădere nesemnificativă și în prezent sunt chiar mai mici decât în anii 2013-2015.
De la începutul anului, depozitele la termen, cele care aduc dobândă proprietarilor lor și care pot fi folosite de către bănci la creditarea economiei au înregistrat o scădere de 550 de milioane de lei, de la 32,3 miliarde de lei la începutul anului 2020, la 31,7 miliarde de lei în iulie 2020.
În schimb, depozitele moarte au crescut în această perioadă cu 5,3 miliarde de lei de la 36,1 miliarde de lei la 41,4 miliarde de lei. Din depozitele moarte, 25,5 miliarde de lei constituie depozitele fără dobândă deținute de cetățeni și agenți economici în bănci. Doar în acest an depozitele fără dobândă au crescut cu 3,35 miliarde de lei. Pe locul al doilea ca mărime sunt depozitele la vedere, cu o dobândă de cinci ori mai mică decât dobânda obișnuită și ele în prezent constituie 15,8 miliarde de lei, în creștere cu 1,95 miliarde de lei de la începutul anului.
Depozitele moarte nu aduc venituri proprietarilor lor, dar nici nu pot fi folosite eficient de către bănci. De fapt, avem o situație absurdă: omenii dețin bani în bănci fără a obține venituri, iar băncile nu pot folosi acești bani. În prezent, ratările de venituri din urma depozitelor moarte depășesc 1 miliard de lei anual, în creștere cu 80 de milioane de lei.
Calitatea proastă a depozitelor bancare este unul dintre motivele de bază de ce noi în prezent avem un surplus fără precedent de resurse financiare în sectorul bancar. În luna iulie, lichiditățile excesive din bănci s-au ridicat la un nivel fără precedent de 31 de miliarde de lei. Doar în acest an surplusul de lichidități s-a majorat cu 3 miliarde de lei, de la 28 de miliarde de lei la finele anului 2019, până la 31 de miliarde de lei în prezent. Băncile au atras suplimentar 4,75 miliarde de lei sub formă de depozite, iar portofoliul de credite a crescut cu doar 1,77 miliarde de lei și în rezultat avem acest surplus fără precedent de lichidități.
Depozitele moarte sunt o adevărată durere de cap pentru Banca Națională, care este forțată de circumstanțe să sustragă acești bani din economie și să plătească dobândă pentru ei.
De fapt, depozitele moarte:
1) nu aduc venituri proprietarilor lor;
2) nu pot fi folosite normal la creditarea economiei;
3) provoacă costuri suplimentare pentru BNM în procesul de sterilizare a lor.
O soluție evidentă este încurajarea cetățenilor să gestioneze mai eficient banii lor deținuți în bănci. În prezent, multe bănci permit din aplicațiile mobile să schimbi banii de pe contul de card pe contul depozitelor la termen. Nici nu trebuie să mergi la bancă pentru a-ți salva banii. Poți gestiona banii tăi de oriunde te afli.
Expertul recomandă „să puneți banii la depozite la termen în lei pentru un an sau doi. Este unica soluție prin care ești sigur în câștig, chiar dacă există și anumite riscuri valutare. Aceste riscuri valutare sunt complet acoperite de o dobândă mult mai mare la depozitele în lei”.
În concluzie, Veaceslav Ioniță afirmă că: „Noi pierdem anual peste 1 miliard de lei, mai adăugăm încă 500 de milioane de lei pierderi ale BNM și ratări de minimum 1,5 miliarde de lei din dobânzi la credite. Depozitele moarte ne costă 3 miliarde de lei anual”.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.