În Moldova descrește acoperirea vaccinală. Medic epidemiolog: „Mai există un pericol care bate la ușa Republicii Moldova”

H6-Vaccines-IH-2206

În primele șapte luni ale anului 2020, în Republica Moldova s-au înregistrat 17 cazuri de rujeolă, 29 de cazuri de oreion și 60 de cazuri de tuse convulsivă. În 2019, acoperirea vaccinală la copii, în primul an de viață, a constituit aproximativ 90 %, în descreștere față de anii precedenți.

Conform datelor oferite de Ministerul Sănătății, în 2019, acoperirea vaccinală, pentru primul an de viață al copiilor, a fost de aproximativ 90 % pentru toate tipurile de vaccinuri: împotriva hepatitei virale B (HepB) – 91 %, difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP) – 91 %, infecției cu rotavirusuri – 82 %, rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) – 88 %, cu excepția vaccinului BCG – 97 %. Este un nivel insuficient pentru protecția copiilor și adulților. Din 2007, se observă o descreștere continuă de acoperire vaccinală. Spre exemplu, în 2007 acest indicator era de 97 % pentru vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR), iar în 2019, a fost de 88 %, o scădere cu aproximativ 10 %.

„Această diminuare a permis importul rujeolei în 2018, iar după ani de zile de eliminare a acestui virus de pe teritoriul Republicii Moldova, în 2018 am avut 340 de cazuri, iar în 2019 – 90 de îmbolnăviri de rujeolă. Mai există un pericol care bate la ușa Republicii Moldova, difteria, o maladie extrem de gravă, care nu a fost înregistrată pe teritoriul țării de mai bine de 10 ani. Ultimul val de infectări a avut loc în anii ’90 și a curmat multiple vieți omenești, iar multe persoane au rămas cu grave consecințe. Ucraina a înregistrat cazuri de difterie, iar pericolul importului este unul iminent, în special pe fundalul unei acoperiri vaccinale joase”, explică medicul epidemiolog Alexei Ceban.

Deja în 2020 (ianuarie-iulie), în țara noastră au fost confirmate 17 cazuri de rujeolă, 29 de cazuri de oreion și 60 de cazuri de tuse convulsivă. Îndemn fiecare persoană să contacteze medicul de familie și să verifice calendarul de imunizări al întregii familii.

Totodată, medicul a menționat de ce imunizarea este atât de importantă în timpul pandemiei de COVID-19.

„Orice întrerupere a serviciilor de imunizare, chiar și pentru o perioadă scurtă, poate crea un risc imediat de apariție, la copii și adulți, a bolilor care pot fi prevenite prin vaccinuri (rujeolă, difterie, tuse convulsivă, oreion, rubeolă etc). Numărul extins de persoane nevaccinate, adăugate la cele existente, creează un risc major pentru comunitate și crește probabilitatea de apariție a unor focare de boli. Aceste focare ar putea duce la majorarea excesivă a numărului de persoane infectate și a cazurilor de deces, determinând și creșterea poverii pentru sistemele de sănătate care se confruntă deja cu provocări lansate de infecția COVID-19”, explică Ceban.

În Republica Moldova toate vaccinurile sunt gratuite și se administrează conform calendarului național de imunizări la medicul de familie. Vaccinurile sunt precalificate de Organizația Mondială a Sănătății, adică au trecut cele mai riguroase teste de calitate, fiind utilizate cele mai înalte standarde în dezvoltarea și producerea acestora. Vaccinurile moderne folosite în Republica Moldova sunt extrem de sigure și foarte eficiente. Preparatele ajung în țara noastră prin intermediul UNICEF, fiind asigurat permanent lanțul de frig – menținerea constantă a temperaturii pe parcursul aprovizionării și livrării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente