La Bălți a început construcția unui hub inovativ pentru 4 500 de studenți din nordul țării

USARB

În orașul Bălți a demarat construcția Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic în Regiunea de Dezvoltare Nord. Instituția va exercita un impact pozitiv asupra celor peste 4 500 de studenți ai Universității din Bălți „Alecu Russo”, care vor beneficia de laboratoare, zone de printare 3D, robotică, microelectronică ș.a.

De asemenea, companiile din domeniul IT, creativitate și automotive din regiune vor putea crea proiecte de colaborare, cercetare și dezvoltare tehnologică în cadrul centrului. Scopul principal al centrului este de a crea un mediu de afaceri favorabil și inovativ în regiune.

Centrul de inovare va fi construit cu sprijinul partenerilor de dezvoltare din SUA, Suedia și Marea Britanie. Excelența Sa, ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, a declarat că finanțatorii proiectului vor contribui la dotarea instituției cu peste 500 000 de dolari. Astfel, CITT va fi cel mai dotat din seria centrelor de excelență din domeniul industriei, precum: Tekwill, ArCor, Fablab, ZIPHouse și Clasa Viitorului.

Proiectul prevede reconstrucția a două blocuri nefinisate din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo”. Centrul va avea o suprafață de circa 6 000 de metri pătrați și va activa pe lângă Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți în baza unui acord de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

Valoarea totală a proiectului este de circa 37 de milioane de lei, dintre care 28,5 milioane de lei au fost alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, iar peste 9 milioane de lei – prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova (USAID).

De asemenea, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a decis alocarea a 16 milioane de lei pentru lucrările ce urmează să fie executate până la sfârșitul anului 2020.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente