Igor Dodon a menționat în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde” că s-a adresat oficial către Federația Rusă pentru a exporta vaccinul rusesc anti-COVID-19 în Republica Moldova. Dodon a adăugat că aceasta va permite vaccinarea masivă a cetățenilor din țară, menționând că procedura va fi una benevolă, nu îi va fi impus nimănui să o facă dacă nu dorește.
„Avem aproape 30 000 de cazuri de COVID-19. Vă place, stimați oponenți, sau nu vă place, dar actualul guvern situația a gestionat-o.
Noi suntem în contact cu țările care au declarat că deja au găsit vaccin, în special cu Federația Rusă. Vreau să-l felicit pe Vladimir Putin. Le place unora sau nu, dar este prima țară care a găsit și a început producerea acestui vaccin.
Noi ne-am adresat oficial partenerilor din Federația Rusă ca, în momentul când ei vor decide să exporte acest vaccin, să fie livrat și în Republica Moldova. Eu cred că frații noștri din Rusia ne vor ajuta. Aceasta ne va permite să începem vaccinarea masivă a cetățenilor Republicii Moldova.
Vaccinarea trebuie să fie benevolă, cel care s-a vaccinat nu se va îmbolnăvi, iar cel care nu, rămâne în zona de risc. Nu-i putem obliga pe toți”, afirmă Dodon.
Situația despre COVID-19 și vaccin este discutată la minutul 19.10.
Marți, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că țara sa a înregistrat primul vaccin anti-COVID-19, afirmând că printre cei deja imunizați este şi una dintre fiicele sale. Săptămâna trecută, presa la Moscova spunea că autorităţile pregătesc vaccinarea în masă a populaţiei după ce testele clinice s-au încheiat. Medicii și profesorii vor fi primii imunizați, chiar din această lună. Este vorba despre același vaccin la care o știre recentă susținea că elita rusească – oameni de afaceri și politicieni – ar fi avut acces încă din luna aprilie, din faza experimentală.
Vestea a fost primită însă cu scepticism de comunitatea experților internaționali în sănătate, aceștia subliniind că „orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, cât și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”. În replică, ministrul rus al sănătății a declarat că aceste critici sunt nefondate.