Deocamdată nu se cunoaște cu exactitate cum se vor desfășura studiile la universitățile din România, iar proaspeți absolvenți din Moldova care au fost admiși acolo au multe întrebări legate nu doar de situația cu COVID-19, dar și de condițiile de studii. În acest material am adunat mai multe imagini în care sunt prezentate căminele unde aceștia urmează să fie cazați.
# Universitatea Politehnica din București
Campusul UPB beneficiază de aproximativ de 13 000 de locuri de cazare, repartizate în două complexe:
# Complexul Studențesc Regie este compus din 27 de cămine studențești (26 aparținând U.P.B. și unul – Universității de Medicină), o cantină, o spălătorie, un dispensar medical, un birou cu poliție, mai multe magazine alimentare, centre de copiere, restaurante și cluburi;
# Complexul Studențesc Leu este compus din două cămine (A LEU si C LEU), facultatea de „Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației”, o cantină, un bufet cu servirea la mese, o spălătorie, un dispensar medical etc.
# Universitatea Tehnică de Construcții din București
Campusul Universității Tehnice de Construcții București are în componență șapte cămine studențești, un restaurant universitar și o sală de sport multifuncțională. În imediata vecinătate a campusului există trei parcuri de recreere: parcul Lacul Tei, dotat cu cel mai modern ansamblu de distracții și agrement din București, parcul Plumbuita, cu o veche tradiție culturală și sportivă, și parcul Circului, o cochetă oază de liniște și relaxare în centrul capitalei României. Campusul studențesc al UTCB dispune de cămine modernizate (2 500 de locuri), dotate cu servicii gratuite de internet. Studenții pot lua masa, cu costuri rezonabile, la restaurantul universitar. Suma costurilor de cazare și masă este mai mică decât valoarea minimală a burselor acordate de universitate studenților. În sala de sport se pot practica diferite sporturi, fitness, gimnastică aerobică și dans.
Universitatea din București pune la dispoziția studenților un număr de aproximativ 5 300 de locuri de cazare în cele 18 cămine. Acest număr acoperă aproape 80 % din necesarul de locuri.
O medie bună la admitere îți poate asigura un loc în căminele Universității din București.
Mai mult, studenții care nu primesc loc de cazare în cămin pot beneficia de o subvenție individuală de sprijin pentru cazare în sectorul particular (gazdă).
Cel mai bun cămin al Universității din București este considerat căminul A1, care face parte din complexul Grozăvești. Este compus din camere cu trei paturi, mobilier pentru trei persoane (birou pentru calculator, dulap, noptieră, scaune) și un grup sanitar complet utilat. Dispune de o cameră pentru persoane cu handicap, bufet și lift. Fiecare etaj dispune de un bucătărie, o mașină de spălat pe fiecare palier și o cameră de uscat rufe.
# Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
Universitatea dispune de 836 de locuri în patru cămine moderne. Studenții beneficiază de transport de la cămine spre blocurile de studii.
# Universitatea „Transilvania” din Brașov
Universitatea „Transilvania” din Brașov are 13 cămine dispuse în două complexe studențești. Capacitatea totală de cazare este de 4 233 de locuri pentru studenți din țară și străinătate. Camerele au câte două, trei sau patru paturi. În fiecare complex studențesc există și o cantină, dar și săli de lectură sau spații de petrecere a timpului liber.
# Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
În cele 17 cămine studențești ale Universității Babeș-Bolyai studenții beneficiază de acces gratuit la internet și săli de lectură. În campusuri există posibilitatea ca beneficiarii de cazare să solicite contra cost un loc de parcare a autovehiculului. În incinta Căminelor 14 Hașdeu, 16 Hașdeu, Economica II și Sport XXI există spălătorii amenajate unde studenții îți pot igieniza rufele contra cost. La subsolul Căminului 16 Hașdeu studenții pot folosi spațiile destinate activităților de divertisment și aparatura din sălile de fitness. În apropierea Căminului 2 Hașdeu s-a amenajat un teatru de vară în care studenții pot organiza diferite activități.
# Universitatea Maritimă din Constanța
Căminul studențesc este situat în cadrul Sediului Central al Universității Maritime din Constanța și dispune de un număr de 33 de unități de cazare destinate studenților, dotate la standarde actuale:
# băi proprii;
# mobilier compus din: pat, bibliotecă, masă de lucru, dulap haine;
# instalație de alarmare la incendiu;
# supraveghere video;
# servicii de internet și cablu TV.
Căminul este prevăzut cu o spălătorie utilată corespunzător: mașini de spălat rufe, uscătoare de rufe, mese cu fier de călcat.
# Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași
UT „Gheorghe Asachi” din Iași are la dispoziție 21 de cămine care sunt echipate cu tehnică modernă și mobilier confortabil.
# Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași
# Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Universitatea dispune de 14 cămine cu două sau trei locuri în cameră. De asemenea, sunt camere cu acces la mansardă.
# Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” pune la dispoziția studenților 1 409 locuri de cazare în șase cămine.
Campusul Universității din Petroșani este amplasat într-un parc natural de circa 10 hectare și cuprinde 22 de corpuri de clădiri: cinci cămine studențești, restaurant, cafenea și cantină studențească etc.
# Universitatea Petrol – Gaze din Ploiești
Studenții sunt găzduiți în șapte cămine situate în campusul universitar, în imediata vecinătate a universității, toate modernizate, izolate termic și dotate cu tâmplărie PVC sau aluminiu și geam tip termopan. Camerele de două, trei și patru locuri sunt dotate cu grup sanitar propriu. Este posibil și accesul la Internet.
# Universitatea Politehnica Timișoara
Căminele sunt de tip apartament cu camere de cinici locuri. Un apartament este compus din câte două camere cu grup sanitar comun. Pe fiecare dintre nivelele căminului există câte o bucătărie, respectiv o spălătorie. Camerele sunt dotate cu Internet, cablu TV, mobilier nou și frigider. Fiecare cămin are cel puțin două săli de lectură. De asemenea, sunt cămine de tip garsonieră.
# Universitatea de Vest din Timișoara
Universitatea pune la dispoziția studenților 10 cămine cu număr de locuri de la două până la cinci.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.