Viceprimarul Victor Chironda a venit cu o explicație în legătură cu defrișările actuale ale mai multor arbori de pe străzile Capitalei, după ce am văzut zilele trecute mai multe plângeri din partea cetățenilor orașului, dar și activiștilor locali, care au criticat acțiunile de tăiere a copacilor bătrâni.
„Renovarea trotuarelor pe aceste străzi costă circa 40 de milioane de lei și noi nu ne putem permite ca acești bani să fie irosiți pe lucrări necalitative”, a comentat viceprimarul într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Primăria anunța inițial, într-un comunicat, despre un cost de 22,8 milioane de lei, bani alocați de către Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul oferit din partea mai multor agenți economici.
Viceprimarul explică faptul că rădăcinile arborilor, care nu au putut să se adâncească ieșind la suprafață, pot afecta lucrările, întrucât au degradat învelișul asfaltic sau pavajul vechi. „Dacă aceste rădăcini nu sunt înlăturate, într-o perioadă de la unu la trei ani, pavajul nou va avea aceeași soartă”, mai spune Victor Chironda, precizând că a fost decisă defrișarea arborilor care sunt în stare avansată de avariere și ale căror rădăcini afectează grav trotuarul. Potrivit lui, arborii spre defrișare au fost selectați de către o comisie alcătuită din colaboratorii Spații Verzi, preturile de sector, Direcția Transport și Agenția Ecologică, conform procedurilor stabilite de lege.
Viceprimarul mai spune că înțelege reacția chișinăuienilor care critică defrișarea copacilor, dar că toți copacii tăiați vor fi înlocuiți la toamnă cu copaci noi, care vor fi copaci mari, de trei-patru metri, cu coroană și balot (după modelul din Cluj). „Spații Verzi deja pregătesc procedura de achiziție a copacilor și eu personal monitorizez acest proces.”
Activiștii de la Seed it Forward, o inițiativă preocupată de revitalizarea pământurilor publice degradate și plantarea copacilor, explicau într-o postare pe pagina organizației că mulți dintre copacii tăiați erau perfect sănătoși și că valoarea copacilor maturi e cât zeci de copaci mici. „Chiar dacă se plantează ceva nou, când o să ajungă la nivelul celor pe care îi pierdem chiar acum? Mai ales în condițiile schimbărilor climatice și a secetei, când se usucă și copacii maturi, nemaivorbind de cei tinerei. Zeci de ani de creștere, umbră, verdeață și casă pentru păsări s-au echivalat în actele sanitare cu impediment pentru amenajarea pavajului”, comentează activiștii. Aceștia mai spun că unii copaci ajung să se îmbolnăvească din cauza faptului că sunt înconjurați de beton, tăiați incorect, ceea ce duce la putrezirea lor în interior de-a lungul timpului.
Startul lucrărilor de reabilitare a trotuarelor pe străzile Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin a fost dat săptămâna trecută. Potrivit autorităților, reabilitarea trotuarelor pe cele două artere din centrul urbii este prevăzută pentru o perioadă de circa 2,5 luni și se referă la lucrări de infrastructură: amenajarea trotuarelor și a zonelor verzi, reabilitarea iluminatului stradal, rampe pentru persoane cu mobilitate redusă în prejma trecerilor pietonale, pavaj tactil. De asemenea, se promite instalarea vazelor cu flori și a elementelor decorative urbane, iar pe anumite porțiuni de stradă urmează a fi amenajate locuri pentru parcarea autovehiculelor.
Schițele proiectului: