(cercetare) Ce caută pe Google tinerii din Moldova despre politica moldovenească

tinerii-si-politica (1)

Alegerile vin cu pași rapizi, iar acest lucru generează dezbateri active, conjuncturi de opinie și extrem de multe probleme. Implicarea tineretului în politică reprezintă una dintre problemele sensibile ale ultimului deceniu, deoarece se atestă o scădere îngrijorătoare a atitudinii civice. Nu se știe exact dacă acest lucru ține exclusiv de dezamăgirile noastre generate de o clasă politică apatică sau doar de confortul oferit de pânza imensă a internetului, în care se ascund cei mai „buni” comentatori și analiști politici. Echipa Seolitte.com a efectuat un studiu de caz în baza căutărilor pe care le efectuează pe Google tinerii noștri, astfel încât să vedem care este profilul cetățenilor milenari.

Maia Sandu și solidaritatea celor tineri

La elucidarea acestor căutări, s-a mizat pe cifrele și indicii metrici pe care ni-i oferă cel mai mare și cel mai popular motor de căutare – Google. Așa că, în ultima lună, tinerii din Moldova au căutat sintagma „Maia Sandu” de circa 2 900 de ori. Acest lucru denotă fie o curiozitate aparte, fie un soi de solidaritate față de figura politică a acesteia în spațiul mediatic al Republicii Moldova.

Primăria Chișinău în vizor

Chiar dacă urmează o campanie electorală pentru funcția de președinte al țării, interesul tinerilor nu scade față de edilul Chișinăului și echipa sa. Cu siguranță, faptul că tinerii au căutat sintagma „Primăria Chișinău” de circa 3 600 de ori în ultima lună denotă curiozitatea pe care o stârnește funcționalitatea acesteia, precum și disputele pe care le stârnește figura primarului. Apropo, „Ion Ceban” a fost căutat de doar 1 100 de ori în ultima lună, deși agenda încărcată și unele măsuri pe care acesta le întreprinde, judecând după aparițiile în presă, ar fi trebuit să îi crească atenția parvenită de la public. Și pentru că suntem tot la capitolul funcționării principalei autorități a administrației publice locale, de circa 70 de ori a fost căutat pe Google sintagma „Ședința primăriei Chișinău online”, fapt care denotă interesul minor asupra funcționării eficiente a cvorumului administrativ, or, în ultima perioadă, ședințele poartă un caracter destul de declarativ.

Igor Nicolaevici Dodon și Google – o prietenie aparte

Nici Președintele Republicii Moldova nu a trecut neobservat de vizorul internauților care au căutat de circa 2 400 de ori sintagma „Igor Dodon” și de 1 300 de ori varianta simplă „Dodon”. Judecând după ultimele călătorii efectuate de șeful statului și după aparițiile în presă, acesta nu se bucură de o încredere prea mare în rândurile tinerilor, dar mai are priză înaltă ca sursă nesfârșită de ironii politizate.

Ce observăm din aceste cifre? Apetența politică a tineretului se rezumă în mare parte la potențialul demagogic al scandalurilor din organele puterii de stat. În plus, căutările nu sunt axate pe transparența decizională sau pe funcționarea propriu-zisă a instituțiilor statale, iar acest lucru ne demonstrează cât de greu se mișcă reformele statale și cât de puțin se implică tineretul în mișcările de dezvoltare ale țării. Evident, acești indici numerici nu ne deschid ochii la fapte pe care nu le știm, dar pot servi, cu siguranță, la consolidarea unui dialog social activ.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente