Fermieri din 14 raioane din zonele de sud-est și centru ale țării au anunțat că vor ieși mâine, 11 august, la protest. Potrivit acestora, nu mai au resurse și posibilitate pentru achitarea impozitelor la buget, pentru plata salariilor angajaților, achitarea datoriilor, procurarea de piese, motorină și alte cheltuieli.
Fermierii au înaintat Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului următoarele revendicări:
# instituirea stării de urgență pentru sectorul agrar în zonele de centru și sud ale republicii cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forță majoră atât pentru fermieri cât și pentru furnizorii de inputuri agricole, ceea ce va permite întregului sector agricol să-și reeșaloneze datoriile față de creditori;
# implementarea unui regulament nou cu posibilitatea de utilizare sau cesionarea TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu;
# scutirea de la plata impozitelor salariale și funciare a agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele șase luni ale anului 2021;
# resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori să fie de cel puțin 3 000 de lei per hectar și să fie distribuite de consiliile raionale în baza actelor eliberate de către comisiile pentru situații excepționale și APL sau prin AIPA dar prin modificarea regulamentului existent, instituind o procedură simplă, prezentând doar actele enunțate mai sus.
„Unanim ne exprimăm dezacordul față de Regulamentul privind aprobarea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea calamităților naturale asupra recoltei anului 2020, deoarece acesta este unul anevoios, nu este totalizat pentru întreg sectorul agricol (de exemplu, orzul de primăvară nu este inclus, proprietarii individuali nu sunt menționați). În plus, sumele notate ca ajutor la hectar sunt mizere. Rugăm anularea acestuia și elaborarea unui nou proiect în strânsă colaborare cu agricultorii”, spun agricultorii pentru Agrobiznes.md.
Protestul va începe la ora 10, iar dacă nu vor fi întreprinse măsuri, fermierii anunță că vor bloca traseele începând cu ora 12. Aceștia susțin că nu vor pleca din stradă până când nu vor fi prezentate soluții. Totodată, au ținut să menționeze că protestele vor avea un caracter pașnic, cu respectarea distanței recomandate și a altor restricții impuse în perioada pandemiei.