(video) Moldova, subiect de materiale în cotidienele italienești. Șoferii curselor ilegale povestesc cât plătesc moldovenii pentru un bilet și cum ajung în Italia

coronavirus.italia-1280×720-1

Cetăţenii din Republica Moldova sunt, în aceste zile, subiect de reportaje în presa italiană. Jurnaliştii de la cotidianul La Repubblica au realizat un reportaj în parcările din sudul Romei, unde sosesc aceştia. O ordonanţă emisă de Ministerul italian al Sănătăţii interzice însă intrarea în Italia a cetăţenilor din Republica Moldova, pe fondul crizei sanitare, scrie mediafax.

Chiar şoferii acestor curse ilegale povestesc cum ajung, fără probleme, în capitala Italiei. Un prim obstacol este vama de la Giurgiuleşti, poarta spre Europa.

„În funcţie de cine e pe tură, moldovenii plătesc 50 de euro sau mai mult, atât vameşului, cât şi şoferului de autocar”, a povestit un şofer jurnaliştilor italieni. În urma unor calcule estimate, vameşii ar putea câştiga şi 3 000 de euro pe tură.

Odată ce au pus piciorul în Uniunea Europeană, nu îi mai controlează nimeni. În 36 de ore, plătind 100 de euro pe bilet, moldovenii ajung la Milano, Trento, Padova sau Roma. Şoferii sunt informaţi dacă la destinaţie autorităţile italiene efectuează controale. Pentru a le evita, ei opresc înainte de punctul de sosire şi călătorii îşi sună rudele să îi preia cu maşinile personale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente