Astăzi, 5 august 2020, la USM a început realizarea unui proiect de implementare a tehnologiilor media în domeniul creativ și universitar, finanțat de către mai mulți parteneri de dezvoltare externi și interni – MEDIACOR.
Acesta va fi primul centru de tehnologii digital-media din țară, care va accelera dezvoltarea serviciilor din industria creativă și va oferi studenților și specialiștilor din industria creativă spații de producție multimedia de ultimă generație. MEDIACOR se va extinde pe o suprafață de 3 400 de metri pătrați și va fi dotat cu cele mai performante echipamente de producţie media.
Pentru implementarea proiectului a fost semnat un memorandum de colaborare și creat un parteneriat public-privat între Ministerul Educației Culturii și Cercetării, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia, UK aid, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Companiilor de Creație COR. 1,3 milioane de dolari sunt alocați de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, pentru reconstrucții și dotări tehnice. Universitatea de Stat din Moldova a oferit proiectului spațiul clădirii de patru etaje din incinta unei biblioteci amplasate în campusul din centrul capitalei. Sectorul privat din domeniul creativ va fi invitat să coinvestească în tehnologii și dotări cu echipamente.
Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt studenții de la Universitatea de Stat din Moldova, dar și alte instituții de învățământ, companiile din domeniul industriilor creative (producție video, audio, media digitală). Centrul va fi administrat printr-un parteneriat de colaborare dintre Asociația Companiilor de Creație COR și Universitatea de Stat din Moldova și va presta cursuri pentru creșterea capacităților în domeniile multimedia, TV, cinematografie, muzică și tehnologii digitale. Tot aici vor fi create spații de co-working. Startup-urile creative și de media vor găsi la MEDIACOR oficii unde să-și desfășoare activitatea.
Acest proiect este realizat la inițiativa şi cu sprijinul partenerilor strategici de dezvoltare a Republicii Moldova – Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, care au contribuit esențial la dezvoltarea industriei creative a țării. Printre proiectele susținute anterior se numără Centrul Creativ Artcor pe lângă Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Asociația Companiilor de Creație COR, evenimente creative și altele.
În Republica Moldova domeniile ce reprezintă industria creativă sunt publicitatea, arhitectura, designul, sectorul audiovizual, publicațiile, arta de performanță, jocurile și IT (tehnologii creative). În această industrie activează peste 2 800 de companii cu peste 13 000 de angajați și 3 000 de liber-profesioniști.
Industria creativă la nivel global generează venituri de aproximativ 2,5 milioane de dolari, ceea ce înseamnă 3 % din venitul global. În această industrie activează 30 de milioane de oameni, ceea ce reprezintă 1 % din populația lumii.
MEDIACOR va fi lansat în 2021.
Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.