Studenții USM, despre mobilitatea academică la Universitatea din Geneva

Geneva 1

Programul de schimb academic cu Universitatea din Geneva funcționează la USM din anul 2006 și este lansat ca urmare a încheierii Acordului de colaborare cu instituția elvețiană în același an. Anual, sunt posibile una sau două mobilități, iar Universitatea din Geneva își asumă responsabilitatea selectării celor mai buni candidați din rândurile studenților de la USM care participă la concurs, comunică usm.md.

Universitatea din Geneva asigură un mediu academic ce combină experiența de învățare teoretică și practică într-un context cu adevărat internațional. Mobilitățile studenților la această instituție presupun activități ce stimulează gândirea critică, rezolvarea problemelor, cercetarea, comunicarea și managementul. Aceste abilități sunt dezvoltate prin exerciții practice de grup și discuții, proiecte și misiuni practice, inclusiv prezentări și interacțiune de primă importanță cu organizațiile internaționale din sectorul privat și public.

Vă propunem în continuare mărturiile celor două studente de la USM care au beneficiat de burse de mobilitate la UniGe în anul academic 2019/2020, în particular în primul semestru (septembrie-februarie) al acestei perioade prepandemice.

Maria Macrii, Facultatea de Litere, Departamentul de Traducere, Interpretare și Lingvistică Aplicată: „La Facultatea de Traducere și Interpretare a Universității din Geneva am beneficiat de un orar personalizat, stabilit împreună cu responsabilul de mobilitate după două săptămâni de frecventare a diverselor cursuri propuse. Am rămas impresionată de libertatea de alegere și de ușurința cu care studenții genevezi păstrează o disciplină proverbială în stabilirea parcursului individualizat de studii. Fără registre, fără grupe academice, studenții de acolo au grijă să urmeze un program academic transversal, acumulând, la sfârșit de semestru, numărul necesar de credite.

La USM urmam un program de master comun cu Universitatea din Suceava și, din acest motiv, am optat la Geneva pentru cursuri specifice ambelor programe de studii. Profesorii au fost mereu amabili cu mine, interesându-se de țara din care vin și de USM. Erau personalități cu o vastă experiență în domeniul traducerii și interpretării, mulți dintre ei provenind din universități partenere și fiind în misiuni academice la UniGe. Alții erau practicieni renumiți, angajați de organisme internaționale.

Atmosfera din urbea elvețiană m-a copleșit din prima zi. În această lume cosmopolită, mereu este loc pentru un zâmbet cald și o vorbă bună, iar oamenii de acolo mi-au părut mai responsabili și mai pragmatici în luarea deciziilor, dar și mai determinați în ceea ce făceau. Îmi amintesc cu nostalgie de plimbările pe malul Lacului Léman, de pasionații de reviste care populau băncile din zona universitară, de numărul impresionant de biciclete – transport ecologic și comod, de discuțiile cu tinerii din alte țări, de excursiile organizate de UniGe pentru studenții veniți în mobilitate.

A fost o experiență unică pentru mine, iar impactul benefic al mobilității asupra evoluției mele personale și profesionale este incontestabil”.

Nicoleta Iordan, Facultatea de Litere, Departamentul de Lingvistică Germanică și Comunicare Interculturală: „Am studiat la Universitatea din Geneva mai multe discipline din programul transversal Courses in English de la Facultatea de Litere a instituției date. Varietatea ofertei educaționale m-a surprins! Denumirile cursurilor erau ademenitoare și primele două săptămâni au fost o provocare. Am optat finalmente pentru cursuri practice și teoretice de lingvistică engleză și franceză, dar și pentru un curs de literatură ce ținea de engleza lui Shakespeare. Ultimul se termina cu spectacole live organizate de studenți și profesori, iar acest principiu al schimbării rolurilor în procesul educațional m-a inspirat.

În această țară a ciocolatei, ceasurilor, punctualității și disciplinei, am înțeles că lucrurile pot fi gândite bine și foarte bine, iar efortul susținut și perseverența pot face minuni. La cursuri mă simțeam liberă în modul de a gândi și de a mă exprima, iar sarcinile scrise îmi plăceau nespus de mult, deoarece țineau de gândirea critică. Imaginați-vă o bibliotecă cu studenți care scriu test de examen și nu sunt supravegheați, având la dispoziție multitudinea de surse de pe rafturi. Condiția este să le poată adapta cercetării!!!

Așadar, această mobilitate a fost pentru mine un început, o pistă care m-a făcut să văd lucrurile altfel și să pun în practică, în mod abil și conștient, cunoștințele și competențele achiziționate pe băncile universității”.

Principalele efecte benefice ale mobilităţilor constau în creșterea calităţii studiilor prin diversificarea metodelor de predare-învăţare-evaluare, armonizarea programelor de studii cu cele europene, familiarizarea cu un sistem nou de instruire și încurajarea autonomiei în alegerea cursurilor normative și opționale. În ansamblu, mobilitatea academică creditară creează premise pentru aderarea învăţământului universitar din Republica Moldova la spaţiul european al învăţământului superior.

###

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente