Renato Usatîi, despre excluderea Partidului Patria din alegerile parlamentare din 2014: „CC ar trebui să anuleze rezultatele din 2014 și 2019”

sdsds

Liderul partidului Partidul Nostru susține că, datorită deciziei CtEDO în privința Partidului Patria, Curtea Constituțională ar trebui să anuleze rezultatele alegerilor parlamentare din 2014 și 2019.

„Este o victorie mare pentru echipa Partidului Patria și a Partidului Nostru. Această decizie am așteptat-o timp de șase ani. În anul 2014, am fost scoși ilegal din cursa electorală din anul 2014 la comanda lui Plahotniuc, iar complicii lui – Vlad Filat, Ion Pleșca, Cavcaliuc, Iurie Cecan – au îndeplinit comenzile.

Noi am fost scoși ilegal din alegeri, de aceea, parlamentul din 2014 nu a fost reprezentativ. Dacă noi am fi fost în acel parlament, Dodon cu Plahotniuc nu ar fi votat sistemul mixt. Prin urmare, nici parlamentul din 2019 nu este legitim.

Dacă în anul 2016 Curtea Constituțională a anulat prevederea din 2002 care permitea candidaților cu vârsta de 35 de ani să candideze la alegerile prezidențiale, de ce acum CC nu poate să anuleze rezultatele alegerilor parlamentare din 2014 și 2019?”, a declarat Usatîi.

În același context, Usatîi a precizat că suma de 7 500 de euro pe care statul este obligat s-o achite partidului Patria vor fi transferați Spitalului Clinic Municipal.

Vă amintim că, Partidul Patria a fost scos  din alegeri cu trei zile înaintea scrutinului parlamentar din 30 noiembrie 2014 pe motiv că ar fi obținut mijloace financiare din exterior.

Curtea a concluzionat că ingerința în drepturile electorale a reclamanților nu a respectat standardele impuse de Articolul 3 din Protocolul nr. 1. În particular, excluderea partidului reclamant din cursa electorală nu s-a bazat pe dovezi suficiente și relevante, procedurile în fața comisiei și a instanțelor judecătorești nu au acordat partidului reclamant suficiente garanții împotriva arbitrariului și că deciziile autorităților naționale nu au fost motivate și corespunzător au fost arbitrare.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente